Хрумка квашена капуста: класична, ніжна та з яблуками - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети

Хрумка квашена капуста: класична, ніжна та з яблуками

28 Листопада, 2022
in Кухонні університети, Рецепти страв
0
Хрумка квашена капуста: класична, ніжна та з яблуками
0
Поділилося
1.2k
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Мабуть, практично в кожній родині восени квасять капусту… Хто ж відмовиться від хрумкої квашенки, засмаченої духмяною олією, в супроводі запеченої картопельки! Її завжди з’їдять на ура й під будь-який «акомпанемент».

КЛАСИЧНА
Найпростіший рецепт, на 3-літрову банку треба взяти 2,5 кг капусти.

Маленький секрет: коли нашаткуєте моркву, залийте її на 30 хв. холодною водою, а перед додаванням трохи просушіть — так капуста залишиться білосніжною та не пофарбується в морквяний колір.

2,5 кг капусти; 1 середня морквина; 2 столові ложки солі (не йодованої)

Капусту нашаткувати. Розкласти на поверхні столу, додати натерту на тертушці морквину та сіль із розрахунку 2 столові ложки (без гірки).

Перемішати, але не віджимати — це важливо, якщо любите хрустку капусту. Щільно та до країв наповнити сумішшю банку. Залишити на 3 дні за кімнатної температури. Двічі на день (зранку та ввечері) проколювати дерев’яною паличкою до дна, випускаючи газ. Через день-два пустить сік, тому слід під банку поставити глибоку миску чи тарілку. За три доби капуста буде готова. Зберігати в холодильнику.

…ТА ЩЕ Й ЯБЛУКА НА ДОДАЧУ

У цьому рецепті капуста заквашується разом з яблуками, що робить її смак особливим. Солодкі яблука не підійдуть, адже тут необхідна саме кислинка.

4 кг білоголової капусти; 0,8 кг яблук кислих сортів; 3 маленькі морквини (180 г); 80 г солі; 4—5 горошин духмяного перцю; 6—8 горошин чорного перцю; 4 гвоздички.

Капусту нашаткувати (4 кг в готовому вигляді без ніжки). Моркву нарізати соломкою. Капусту посолити, трохи перемішати (але не перетирати). Додати моркву, знову перемішати. Яблука розрізати на 4 частини, вирізати серединку. Капусту та яблука (для зручності) розділити на 3 рівні частини. Викласти одну частину капусти на дно 5-літрової каструлі, притиснути рукою. Додати трохи прянощів і частину яблук. Чергуючи, викласти так усі шари. Зверху притрусити капусткою. Добре притиснути руками до виділення соку. Покласти тарілку, поставити вантаж. Залишити на 3 дні за кімнатної температури. Двічі на день (зранку та ввечері) проколювати дерев’яною паличкою до дна каструлі, випускаючи газ. Зберігати в холодильнику, переклавши в банки.

«ДЕЛІКАТНА»

Завдяки додаванню води капуста виходить не такою «різкою», як у класичному варіанті.

3 кг білоголової капусти; 3 середні морквини; 1 л води; 2 столові ложки крупної солі; 1 столова ложка цукру.

Капусту нашаткувати. Моркву натерти на великій тертушці. Все перемішати. Скласти в 3-літрову банку чи емальовану каструлю. Для розсолу додати в воду сіль і цукор, закип’ятити. Дати повністю охолонути. Залити капусту, накрити кришкою та залишити за кімнатної температури на 3—4 дні. Обов’язково щодня перемішувати, щоб рівномірно просочувалася. Як з’явиться зверху піна (чи бульбашки), — капуста готова.

Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.

Попередня публікація

Чи зігріває алкоголь?

Наступна публікація

Як зробити свічку з картоплини?

Схожі публікації

Нічна вівсянка на ряжанці
Кухонні університети

Нічна вівсянка на ряжанці

30 Липня, 2025
Швидкий пиріг із літніми ягодами
Кухонні університети

Швидкий пиріг із літніми ягодами

24 Липня, 2025
Печінковий торт з домашнім майонезом
Кухонні університети

Печінковий торт з домашнім майонезом

16 Липня, 2025
Кабачкова «Вежа»
Кухонні університети

Кабачкова «Вежа»

15 Липня, 2025
Насипний полуничний пиріг
Кухонні університети

Насипний полуничний пиріг

14 Липня, 2025
Хрусткі сирні палички із зеленню
Кухонні університети

Хрусткі сирні палички із зеленню

11 Липня, 2025
Наступна публікація
Як зробити свічку з картоплини?

Як зробити свічку з картоплини?

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Нічна вівсянка на ряжанці

Нічна вівсянка на ряжанці

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Нічна вівсянка на ряжанці

Нічна вівсянка на ряжанці

30 Липня, 2025
Листя бораго в холодник і вінегрет додають

Листя бораго в холодник і вінегрет додають

30 Липня, 2025
Що їсти після 60, аби не старіти й не хворіти: 8 порад дієтолога

Що їсти після 60, аби не старіти й не хворіти: 8 порад дієтолога

30 Липня, 2025
Які освітні пільги мають діти військових?

Які освітні пільги мають діти військових?

30 Липня, 2025

Останні публікації

Нічна вівсянка на ряжанці

Нічна вівсянка на ряжанці

30 Липня, 2025
Листя бораго в холодник і вінегрет додають

Листя бораго в холодник і вінегрет додають

30 Липня, 2025
Що їсти після 60, аби не старіти й не хворіти: 8 порад дієтолога

Що їсти після 60, аби не старіти й не хворіти: 8 порад дієтолога

30 Липня, 2025
Які освітні пільги мають діти військових?

Які освітні пільги мають діти військових?

30 Липня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти