Хрумка квашена капуста: класична, ніжна та з яблуками - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети

Хрумка квашена капуста: класична, ніжна та з яблуками

28 Листопада, 2022
in Кухонні університети, Рецепти страв
0
Хрумка квашена капуста: класична, ніжна та з яблуками
0
Поділилося
1.2k
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Мабуть, практично в кожній родині восени квасять капусту… Хто ж відмовиться від хрумкої квашенки, засмаченої духмяною олією, в супроводі запеченої картопельки! Її завжди з’їдять на ура й під будь-який «акомпанемент».

КЛАСИЧНА
Найпростіший рецепт, на 3-літрову банку треба взяти 2,5 кг капусти.

Маленький секрет: коли нашаткуєте моркву, залийте її на 30 хв. холодною водою, а перед додаванням трохи просушіть — так капуста залишиться білосніжною та не пофарбується в морквяний колір.

2,5 кг капусти; 1 середня морквина; 2 столові ложки солі (не йодованої)

Капусту нашаткувати. Розкласти на поверхні столу, додати натерту на тертушці морквину та сіль із розрахунку 2 столові ложки (без гірки).

Перемішати, але не віджимати — це важливо, якщо любите хрустку капусту. Щільно та до країв наповнити сумішшю банку. Залишити на 3 дні за кімнатної температури. Двічі на день (зранку та ввечері) проколювати дерев’яною паличкою до дна, випускаючи газ. Через день-два пустить сік, тому слід під банку поставити глибоку миску чи тарілку. За три доби капуста буде готова. Зберігати в холодильнику.

…ТА ЩЕ Й ЯБЛУКА НА ДОДАЧУ

У цьому рецепті капуста заквашується разом з яблуками, що робить її смак особливим. Солодкі яблука не підійдуть, адже тут необхідна саме кислинка.

4 кг білоголової капусти; 0,8 кг яблук кислих сортів; 3 маленькі морквини (180 г); 80 г солі; 4—5 горошин духмяного перцю; 6—8 горошин чорного перцю; 4 гвоздички.

Капусту нашаткувати (4 кг в готовому вигляді без ніжки). Моркву нарізати соломкою. Капусту посолити, трохи перемішати (але не перетирати). Додати моркву, знову перемішати. Яблука розрізати на 4 частини, вирізати серединку. Капусту та яблука (для зручності) розділити на 3 рівні частини. Викласти одну частину капусти на дно 5-літрової каструлі, притиснути рукою. Додати трохи прянощів і частину яблук. Чергуючи, викласти так усі шари. Зверху притрусити капусткою. Добре притиснути руками до виділення соку. Покласти тарілку, поставити вантаж. Залишити на 3 дні за кімнатної температури. Двічі на день (зранку та ввечері) проколювати дерев’яною паличкою до дна каструлі, випускаючи газ. Зберігати в холодильнику, переклавши в банки.

«ДЕЛІКАТНА»

Завдяки додаванню води капуста виходить не такою «різкою», як у класичному варіанті.

3 кг білоголової капусти; 3 середні морквини; 1 л води; 2 столові ложки крупної солі; 1 столова ложка цукру.

Капусту нашаткувати. Моркву натерти на великій тертушці. Все перемішати. Скласти в 3-літрову банку чи емальовану каструлю. Для розсолу додати в воду сіль і цукор, закип’ятити. Дати повністю охолонути. Залити капусту, накрити кришкою та залишити за кімнатної температури на 3—4 дні. Обов’язково щодня перемішувати, щоб рівномірно просочувалася. Як з’явиться зверху піна (чи бульбашки), — капуста готова.

Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.

Попередня публікація

Чи зігріває алкоголь?

Наступна публікація

Як зробити свічку з картоплини?

Схожі публікації

Буряковий холодник
Кухонні університети

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Бісквіт королеви Вікторії
Кухонні університети

Бісквіт королеви Вікторії

3 Червня, 2025
Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню
Кухонні університети

Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню

2 Червня, 2025
Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка
Кухонні університети

Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

30 Травня, 2025
Ароматне масло
Кухонні університети

Ароматне масло

29 Травня, 2025
Запіканка «Асорті»
Кухонні університети

Запіканка «Асорті»

28 Травня, 2025
Наступна публікація
Як зробити свічку з картоплини?

Як зробити свічку з картоплини?

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025

Останні публікації

Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти