Їжа Франкенштейна: як домішки продовжують і… скорочують життя - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Між нами, споживачами

Їжа Франкенштейна: як домішки продовжують і… скорочують життя

16 Жовтня, 2020
in Між нами, споживачами
0
Їжа Франкенштейна: як домішки продовжують і… скорочують життя
0
Поділилося
92
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Полиці наших супермаркетів ущерть заповнені продуктами тривалого зберігання. Щоб «продовжити» життя м’ясним консервам, ковбасам та солодощам, поліпшити їх колір та смак, виробники активно використовують різноманітні харчові домішки.

ВИВЧАЙТЕ МАРКУВАННЯ!

Аби випадково не схопити смакоту, нафаршировану небезпечною «хімією», завжди вивчайте склад продукту перед купівлею. Така корисна звичка допоможе вам зберегти здоров’я, а іноді — й життя. Адже деякі домішки можуть спричиняти підвищену збудливість, алергію, астму, захворювання шлунково-кишкового тракту і навіть онкологічні недуги.

Виробник зобов’язаний вказувати повний склад продукту на пакуванні. Для того, щоб цей перелік був лаконічнішим, у 1953 році в країнах Євросоюзу вигадали міжнародну систему кодування харчових домішок із використанням літери «Е» та кількох цифр. За першою з них можна зрозуміти мету застосування добавки: барвники позначаються цифрами від 100 до 182, консерванти — від 200 до 299, антиоксиданти — від 300, стабілізатори — від 400, емульгатори — від 500, підсилювачі смаку — від 600.

Загальний принцип, за яким треба обирати харчі з «єшками», простий: що їх менше, то краще. Надто вже часто цей «набір Франкенштейна» використовують, аби замаскувати наявність в продукті дешевої низькоякісної сировини.

«АСКОРБІНКА» ТА ІНШІ КОРИСНІ ВИНЯТКИ

Варто пам’ятати, що серед харчових добавок є безпечні й навіть корисні — як-от аскорбінова кислота (Е300), більш відома як вітамін С. Такий антиоксидант застосовують, щоб запобігти окисленню та зміні забарвлення продукту. Серед харчових барвників безпечними й корисними вважають куркумін (E100), рибофлавін або вітамін В2 (E101), хлорофіл (E140) та антоціани (E163). Усе це — натуральні барвники, які, на відміну від синтетичних, не викликають побоювань.

Краще віддавати перевагу й натуральним консервантам. Безпечними є оцтова та молочна кислоти — E260 і E270, сорбат калію E202 та діоксид вуглецю E290. Серед емульгаторів і стабілізаторів питань не викликають E406, Е420, Е440, Е500 та Е507.

ПЕРЕГОДОВАНІ ГЛЮТАМАТОМ

А от майже всі підсилювачі смаку є шкідливими для здоров’я. Найчастіше в складі різноманітних продуктів зустрічається глутамат натрію — E621.Ця речовина дозволена до використання, проте ставлення до неї суперечливе.

Цікаво, що в помірних кількостях глутамат натрію не може зашкодити, але у тому й річ, що пересічний споживач просто «перегодований» ним. Популярний підсилювач смаку щедро додають у ковбаси, сосиски, чипси, сухарики, різноманітні напівфабрикати, супи швидкого приготування, соуси, спеції та прянощі.

Фахівці попереджають, що надмірне споживання глутамату натрію сприяє підвищенню тиску, спричиняє мігрені, шкодить роботі нирок, серця та судин. Тому людям, що мають серцево-судинні захворювання, краще уникати такої «хімії». Тривале її вживання може на додачу спричинити гастрит і виразку шлунка.

ПІНИСТА ЄШКА В ЧАШЦІ

Підступні «єшки» чатують на споживача навіть у філіжанці з кавою — якщо її «м’який вершковий смак» створюють за допомогою шкідливих домішок.

Ну хто з нас не купував розчинну каву «три в одному» з яскравого пакетика-стікера?! Напоям швидкого приготування віддають перевагу чимало офісних працівників… Та якщо уважно вивчити їх склад, бажання ковтнути «швидкої кави» миттєво зникне.

Аби здешевити свій продукт, виробники навчилися віртуозно виготовляти вершки до кави без молока, за допомогою рослинних жирів. А щоб «підробка» виглядала апетитніше, її прикрашають штучною пінкою, створеною за допомогою фосфатів (Е451 чи Е340). Між іншим, щось подібне використовують і в пральних порошках…

У натуральних продуктах фосфати теж зустрічаються, проте в помірній кількості. Надлишок цих речовин ми отримуємо якраз із «вишуканого» магазинного меню. Фахівці порахували, що нині фосфати додають приблизно у 70 відсотків продуктів — без них не обходяться виробники сосисок, ковбас, шинки та іншої смакоти. Такі «єшки» значно продовжують термін зберігання м’ясних виробів та покращують їх смак. Додають фосфати також у плавлені сири, овочеві й фруктові консерви, кондитерські вироби та солодкі газовані напої… Одне слово, майже в усе.

ВИХІД ОДИН

Фахівці радять уникати продуктів, що містять харчові домішки Е340 (фосфати калію), Е452 (поліфосфати натрію, кальцію і калію), Е339 (фосфати натрію) та Е341 (ортофосфат кальцію). Річ у тім, що надлишок цих речовин знижує здатність організму засвоювати кальцій, що в свою чергу порушує роботу нирок і призводить до остеопорозу. У дорослих уповільнюється розумова діяльність, з’являється зайва вага, порушення в роботі серцево-судинної системи, а в дітей — знервованість та різкі зміни настрою.

Убезпечитися від таких неприємностей просто: варто відмовитися від купівлі продуктів із високим ступенем обробки або принаймні зменшити їх кількість у щоденному меню. Споживайте натомість достатню кількість фруктів та овочів, бобових і цільних злаків, а також горіхів, яєць, нежирного м’яса, риби та кисломолочних продуктів. Частіше готуйте вдома і пам’ятайте, що найпростіші продукти зазвичай і є найкориснішими.

Інна ПОЛЯНСЬКА.

Довідково

Класифікація харчових домішок:

E100–E182 — барвники, що підсилюють або відновлюють колір продукту.

E200–E299 — консерванти, що збільшують термін зберігання продуктів, захищаючи від мікробів і грибків.

E300–E399 — антиоксиданти, що захищають продукти від окислювання.

Е400–E499 — стабілізатори та загущувачі — зберігають необхідну консистенцію продуктів.

E500–E599 — емульгатори — створюють однорідну суміш.

E600–E699 — підсилювачі смаку та аромату.

Е700–Е800 — запасні індекси (на випадок появи нових добавок).

E900–E999 — піногасники — попереджають або знижують утворення піни, надають продуктам приємний зовнішній вигляд.

Глазурувачі, підсолоджувачі, розпушувачі, регулятори кислотності входять у всі вказані групи та до нової групи E1000.

Шкідливі «єшки»:

E103, E105, E121, E123, E125, E126, E130, E131, E142, E152, E210, E211, E213–Е217, E240, E330, E447 — можуть спричинити появу злоякісних новоутворень.

E221–Е226, E320–Е322, E338–Е341, E407, E450, E461–Е466 — спричиняють захворювання шлунково-кишкового тракту.

E230, E231, E232, E239, E311–Е313 — можуть спричиняти алергію.

E171–Е173, E320–Е322 — спричиняють захворювання печінки та нирок.

 

Попередня публікація

Картопляно-гречаний пиріг -- символ Яворова

Наступна публікація

16 жовтня -- Всесвітній день здорового харчування. Як харчуватися у похилому віці

Схожі публікації

Молоко та молочні продукти на ринках продаватимуть за новими правилами
Між нами, споживачами

Молоко та молочні продукти на ринках продаватимуть за новими правилами

20 Травня, 2025
Дієтична добавка не лікує
Між нами, споживачами

Дієтична добавка не лікує

2 Травня, 2025
Із домашнім улюбленцем до магазину: вхід заборонено?
«Порадниця» довідкова

Із домашнім улюбленцем до магазину: вхід заборонено?

29 Квітня, 2025
Де курити заборонено
Між нами, споживачами

Де курити заборонено

23 Квітня, 2025
Що потрібно знати, купуючи товари у кредит
Між нами, споживачами

Що потрібно знати, купуючи товари у кредит

11 Березня, 2025
Консерви про запас: чим шкідливі прострочені
Між нами, споживачами

Консерви про запас: чим шкідливі прострочені

17 Лютого, 2025
Наступна публікація
16 жовтня — Всесвітній день здорового харчування. Як харчуватися у похилому віці

16 жовтня -- Всесвітній день здорового харчування. Як харчуватися у похилому віці

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025

Останні публікації

Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти