Домашня долма - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети

Домашня долма

29 Квітня, 2025
in Кухонні університети, Рецепти страв
0
Домашня долма
0
Поділилося
24
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Долма — страва грузинської, азербайджанської та турецької кухні. Як голубці з начинкою, але фарширується не капустяне, а виноградне листя. На відміну від голубців, долма завжди мініатюрна. У виноградне листя загорнута ароматна начинка, причому м’яса в ній багато, а рису — мало.

Для долми:

  •  500 г фаршу баранини
  •  4 столові ложки рису (сухого)
  •  50–60 виноградних листочків
  •  1 чайна ложка солі
  •  чверть чайної ложки чорного меленого перцю
  •  1 середня цибулина
  •  0,5 чайної ложки коріандру
  •  чверть чайної ложки зири
  •  3–4 листочки м’яти
  •  по пів пучечка кінзи та кропу
  •  300 мл м’ясного бульйону
  •  2 столові ложки олії
  •  50 мл мінеральної води в начинку
  •  2 чайні ложки томатної пасти

Для соусу:

  •  5 столових ложок сметани чи мацоні
  •  2 зубчики вичавленого часнику
  •  сіль (за смаком)
  •  кінза (за смаком)

Молоде виноградне листя вимити, бланшувати в підсоленому окропі (я заливаю окропом буквально на хвилину, щоб колір поміняло).

Цибулину нарізати кубиками, пасерувати на сковороді з розігрітою олією, щоб розм’якшилася, але залишилася соковитою. Така цибульна піджарка додасть долмі не лише смаку, а й соковитості.

Для начинки змішати: фарш (баранину беріть жирну, можна порубати або перемолоти на фарш) і трохи промитого сирого рису (в ідеалі використовувати круглий), пасеровану цибулю, посічені кінзу і кріп, трохи м’яти, сіль, перець, коріандр і зиру (спеції потовкти в ступці). Влити газовану воду — дивіться за консистенцією, начинка має здаватися «мокрою».

Начинити листя. Для цього обірвати хвостик біля основи. Покласти листок прожилками догори, а на нього — порцію начинки (трохи, коли начинки в долмі в міру, особисто мені вона здається смачнішою). Підняти бічні краї та згорнути трубочкою. Вийде маленька акуратна долма розміром з безіменний палець.

Дно каструлі або казана вистелити листям. Щільно укласти долму швом донизу.

Залити бульйоном, трохи підкисленою томатною пастою або томатним соком. До речі, не всі господині додають томат, але мені подобається, коли є легка кислинка. Рідина має доходити до середини верхнього шару долми. Зверху можна накрити листям, що залишилося, і придавити тарілкою (щоб листя не розкрилося і не спливло), а каструлю — кришкою.

Дочекатися, поки закипить. Зменшити вогонь і томити хвилин 40–50. Готовність ви легко визначите за ароматом. Хоча верхню долму все ж таки варто скуштувати, щоб переконатися в готовності.

Подавати із соусом зі сметани (або мацоні) та часнику, можна додати трохи зелені.

Валерій ВОЙДА, шеф-кухар. м. Ужгород.

Попередня публікація

Вишня без порослі

Наступна публікація

Вік для отримання водійських прав

Схожі публікації

Варення з ревеню: ароматне, солодке, з кислинкою
Кухонні університети

Варення з ревеню: ароматне, солодке, з кислинкою

13 Червня, 2025
Сирники із зеленню
Кухонні університети

Сирники із зеленню

12 Червня, 2025
Домашній пиріг із ревенем
Кухонні університети

Домашній пиріг із ревенем

11 Червня, 2025
Салат «Дачний» із двох основних інгредієнтів — картоплі та редиски
Кухонні університети

Салат «Дачний» із двох основних інгредієнтів — картоплі та редиски

10 Червня, 2025
Рибні котлети без специфічного запаху
Кухонні університети

Рибні котлети без специфічного запаху

9 Червня, 2025
Буряковий холодник
Кухонні університети

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Наступна публікація
Вік для отримання водійських прав

Вік для отримання водійських прав

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Варення з ревеню: ароматне, солодке, з кислинкою

Варення з ревеню: ароматне, солодке, з кислинкою

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Варення з ревеню: ароматне, солодке, з кислинкою

Варення з ревеню: ароматне, солодке, з кислинкою

13 Червня, 2025
Підгортають не лише картоплю, а й помідори, перець, баклажани

Підгортають не лише картоплю, а й помідори, перець, баклажани

13 Червня, 2025
Турбуючись про себе: де правда, а де міфи

Турбуючись про себе: де правда, а де міфи

13 Червня, 2025
Висновок ВЛК військовозобовʼязані можуть оскаржити

Висновок ВЛК військовозобовʼязані можуть оскаржити

13 Червня, 2025

Останні публікації

Варення з ревеню: ароматне, солодке, з кислинкою

Варення з ревеню: ароматне, солодке, з кислинкою

13 Червня, 2025
Підгортають не лише картоплю, а й помідори, перець, баклажани

Підгортають не лише картоплю, а й помідори, перець, баклажани

13 Червня, 2025
Турбуючись про себе: де правда, а де міфи

Турбуючись про себе: де правда, а де міфи

13 Червня, 2025
Висновок ВЛК військовозобовʼязані можуть оскаржити

Висновок ВЛК військовозобовʼязані можуть оскаржити

13 Червня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти