Заварне тісто росте ще краще - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети

Заварне тісто росте ще краще

16 Квітня, 2020
in Кухонні університети, Рецепти страв
0
Заварне тісто росте ще краще
0
Поділилося
94
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Завдяки заварному тісто паски (та й інша дріжджова випічка) росте ще краще, набуваючи легкості та пористості, а готові вироби довго залишаються свіжими і не черствіють.

* 380–400 г борошна

* 15 г свіжих дріжджів

* 250 мл молока

* 100 г цукру

* 100 г вершкового масла

* 2 яйця

* чайна ложка ванільного цукру (або дрібка ваніліну)

* чверть чайної ложки солі

* 100 г родзинок

Глазур:

* 180 г цукрової пудри

* білок 1 яйця

* столова ложка соку лимона

* кольорова присипка

У миску налити 50 мл теплого молока, додати столову ложку цукру і дріжджі. Перемішати, щоб цукор і дріжджі розчинилися. Залишити хвилин на 15–20 в теплі, доки суміш перетвориться в легку пінку. Для заварної основи в невелику каструльку налити 200 мл молока, додати 50 г вершкового масла. Поставити посуд на середній вогонь і, помішуючи, довести до кипіння. У киплячу суміш насипати 3 столові ложки з гіркою (від загальної кількості) борошна. Швидкими круговими рухами перемішати, щоб борошно заварилося і суміш стала однорідною, без грудочок. Заварний основу остудити до теплого стану. Перелити дріжджову масу до теплої молочно-борошняний заварці. Добре перемішати. В результаті виходить опара, що за консистенцією нагадує густу манну кашу. Прикрити посуд рушником і залишити в теплі на 20–30 хв., щоб об’єм збільшився вдвічі. У миску для замішування тіста вбити яйця, додати цукор, ваніль. Збити все до пишності: міксером або вінчиком. Перекласти заварну опару до яєчної маси. Все перемішати, суміш стане доволі рідкою. Всипати борошно, що залишилося, додати сіль. Перемішати все до гладкості. Коли тісто стане однорідним, поступово (по маленькому шматочку) ввести 50 г м’якого вершкового масла (заздалегідь дістати його з холодильника). Коли все масло буде додано, тісто інтенсивно вимісити мінімум 10 хв. Має вийти м’яке, трохи липке тісто, але воно добре тримає форму. Тісто округлити. Прикрити миску рушником і дати підійти в теплі близько 1 год. Родзинки залити окропом на 5 хв., воду злити. Родзинки просушити. Багато хто із господинь пересипають їх борошном, струсивши надлишок — для більш рівномірного розподілу родзинок по тісту. Вмішати родзинки в тісто. Знову округлити тісто і дати йому вирости в два рази. Знадобиться 50–60 хв. Акуратно обім’яти, розділити на 3 частини. Округлити і покласти у форми для випічки. Із вказаної кількості інгредієнтів виходить 3 невеликих паски. Форми заздалегідь змастити олією. Прикрити заготовки рушником, відправити на розстоювання в тепло на 45 хв. (до збільшення в два рази). Випікати заварні паски в розігрітій до 180 градусів духовці 30–35 хв. Готовність перевірити шпажкою — вийшла з тіста сухою, значить готово. Дати паскам хвилин 5–7 охолонути у формах, після чого вийняти і охолодити на подушках (поклавши на бік), щоб вони не просіли.

Для глазурі білок трохи збити виделкою або вінчиком в мисці. Потім буквально по 1 столовій ложці додати цукрову пудру, ретельно перетираючи. Влити лимонний сік і розтерти глазур до гладкості. За допомогою ложки нанести цукрову глазур на паски і прикрасити кольоровою посипкою. Через 2 години шапочки затвердіють і не будуть липкими.

Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.

Попередня публікація

Барвник один, а візерунки різні

Наступна публікація

Настане день, коли ми повернемося до своїх храмів

Схожі публікації

Хек у сметанному соусі
Кухонні університети

Хек у сметанному соусі

4 Липня, 2025
Полуничний молочний коктейль з бананом і морозивом
Кухонні університети

Полуничний молочний коктейль з бананом і морозивом

3 Липня, 2025
Чим залити холодник?
Домашній технолог

Чим залити холодник?

2 Липня, 2025
Кабачкові млинці
Кухонні університети

Кабачкові млинці

30 Червня, 2025
М’ятний сироп
Кухонні університети

М’ятний сироп

27 Червня, 2025
Апетитні котлети з крабових паличок із сиром
Кухонні університети

Апетитні котлети з крабових паличок із сиром

26 Червня, 2025
Наступна публікація
Настане день, коли ми повернемося до своїх храмів

Настане день, коли ми повернемося до своїх храмів

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Хек у сметанному соусі

Хек у сметанному соусі

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Хек у сметанному соусі

Хек у сметанному соусі

4 Липня, 2025
У липні — пора півники ділити й омолодити

У липні — пора півники ділити й омолодити

4 Липня, 2025
Нейропатичний біль: чому складно терпіти й важко лікувати

Нейропатичний біль: чому складно терпіти й важко лікувати

4 Липня, 2025
Довідка про зарплату до 2000 року: чи потрібно подавати

Довідка про зарплату до 2000 року: чи потрібно подавати

4 Липня, 2025

Останні публікації

Хек у сметанному соусі

Хек у сметанному соусі

4 Липня, 2025
У липні — пора півники ділити й омолодити

У липні — пора півники ділити й омолодити

4 Липня, 2025
Нейропатичний біль: чому складно терпіти й важко лікувати

Нейропатичний біль: чому складно терпіти й важко лікувати

4 Липня, 2025
Довідка про зарплату до 2000 року: чи потрібно подавати

Довідка про зарплату до 2000 року: чи потрібно подавати

4 Липня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти