Як обрати соняшникову олію - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Між нами, споживачами

Як обрати соняшникову олію

15 Січня, 2021
in Між нами, споживачами
0
Як обрати соняшникову олію
0
Поділилося
1.6k
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Без традиційної соняшникової олії неможливо уявити українську кухню. Не приготуєш ані борщу, ані смаженої курки. Тому важливо навчитись обирати якісну олію, що гармонійно доповнить смак ваших улюблених страв і збереже здоров’я.

Соняшникову олію отримують двома методами: віджиму (пресування) або екстракції. Перший є екологічнішим, дозволяє зберегти в продукті більше корисних речовин. Часто ці два методи поєднують.

Найдорожча — першого віджиму

Найцінніша та найдорожча — олія першого холодного віджиму. Таку нерафіновану додають у салати, приправи, соуси, гарніри. Вона містить чимало корисного, зокрема, вітаміни В1, В2, В3, В5, В6, А, D та E, які відповідають за обмін речовин, імунітет, репродуктивну функцію, сприяють нормальній роботі всіх внутрішніх органів і систем, допомагають зберігати молодість і протидіяти хворобам.

Олію першого холодного віджиму традиційно виробляють із насіння, що не було просмажене та не піддавалося іншій термічній обробці. Вона має насичений янтарний колір і яскравий аромат. Такий продукт може мати осад. Якщо олія тхне смаженим, отже, виробник піддав насіння термічній обробці перш ніж відправити його під прес, і це погіршило її якість.

Смажити краще на рафінованій

Більш дешеву олію другого віджиму використовують для виробництва рафінованої. Саме таку, нейтральнішу за запахом і кольором, ми найчастіше купуємо в магазині.

Якісна рафінована олія вирізняється легким світло-жовтим відтінком і, на відміну від продукту першого віджиму, не має осаду. Зауважте, що саме таку краще використовувати для смаження: вона не перебиває природний смак страв і не димить на пательні.

У ній теж є вітаміни, хоча значно менше. Навіть у рафінованому вигляді за вмістом вітаміну E соняшникова олія в кілька разів випереджає оливкову!

Дезодорована та виморожена

Рафінована олія — продукт, виготовлений за допомогою багатоступеневої технології очищення. Власне, про це й свідчать написи на його маркуванні. «Рафінована» — означає очищена за допомогою фізичних чи хімічних методів від небажаних компонентів. «Дезодорована» — тобто без запаху (його позбуваються, обробляючи олію водяною парою під вакуумом). «Виморожена» — себто оброблена холодом для видалення восків.

Рафінована олія марки «П» — це олія першого холодного віджиму, виготовлена методом пресування, з подальшим рафінуванням. Вона коштує дорожче. Та найпопулярніша рафінована олія являє собою суміш пресованої та екстракційної. Такий продукт є доступнішим за ціною.

Стихійний ринок — поганий вибір

Обираючи запашний «домашній» продукт, віддавайте перевагу перевіреним виробникам, що мають свої олійниці. Експерти радять не купувати олію на стихійних ринках, адже там не дотримуються вимог щодо якості товару та умов зберігання. Найкраще тримати олію в закритих темних приміщеннях за температури від 8 до 20 градусів. Якщо це «домашня» олія, то дату її виготовлення на пляшці не знайдете. Доведеться повірити на слово продавцеві. Інколи олію розливають у пластикову тару з-під води, що вже використовувалася по кілька разів. Такий посуд додасть до продукту шкідливих речовин. Найкраща тара — скляна, але й у пластикову розливати дозволено (якщо цей посуд використовується один раз).

Холестерину тут не знайдеш

Обираючи рафіновану олію в магазині, переверніть пляшку та роздивіться вміст: у такому продукті не має бути осаду. Уважно прочитайте маркування. Олія не має містити сторонніх речовин, зокрема антиокислювачів, які деякі виробники можуть додавати задля продовження термінів зберігання.

Заради кращого просування свого товару вони ладні використовувати найрізноманітніші рекламні фрази — навіть ті, що суперечать елементарній логіці. Наприклад, розміщувати на пляшках із олією напис «не містить холестерину». Пам’ятайте, що це лише маркетинговий трюк, адже жодна олія рослинного походження не може містити холестерин у принципі.

Термін придатності має бути із запасом!

Обов’язково звертайте увагу на вказані на пакуванні дати. Не купуйте олію, термін придатності якої добігає кінця, якщо не впевнені, що швидко її використаєте і що в магазині чи на складі її зберігали в належних умовах. Не купуйте акційний товар — за зниженими цінами зазвичай продають олію, в якої незабаром закінчиться термін придатності.

Уважно придивіться до об’єму тари. Пам’ятайте, що навіть у візуально однакових пластикових пляшках може бути й літр олії, і менше — 0,85 чи 0,75 літра. І не намагайтеся порівнювати літри з кілограмами! Зауважимо, що відповідальні виробники зазвичай вказують на пляшці її вміст і в літрах, і в кілограмах.

Віддавайте перевагу відомим виробникам, які постачають олію на експорт. На таких підприємствах ретельніше контролюють якість продукції. Сподіваємося, що перевіряють її і на вміст канцерогенної речовини під назвою безопірен. Цей показник не має перевищувати 2 мікрограми на кілограм продукту. Бензопірен може накопичуватися в насінні, якщо соняшникові поля були розміщені біля автомагістралей або насіння зберігали просто на асфальті. Експерти кілька років тому перевіряли якість магазинної олії популярних марок, і в жодній із них перевищення вмісту бензопірену не знайшли. Усі були виготовлені за держстандартом — ДСТУ 4492:2017, який визначає показники якості олії, строки придатності та умови зберігання.

Наостанок нагадаємо: якщо відкриту пляшку з рафінованою олією зберігаєте за кімнатної температури — від 18 до 25 градусів — її треба використати протягом 30 днів або перелити в скляний посуд.

Інна ПОЛЯНСЬКА.

 

Попередня публікація

Скумбрія гарячого маринування

Наступна публікація

Кому зашкодить ополонка

Схожі публікації

Про зміну тарифів на комунальні послуги мають проінформувати
Між нами, споживачами

Про зміну тарифів на комунальні послуги мають проінформувати

15 Липня, 2025
Що варто знати, замовляючи таксі, аби мінімізувати ризики
Між нами, споживачами

Що варто знати, замовляючи таксі, аби мінімізувати ризики

8 Липня, 2025
Як обрати якісне морозиво?
Між нами, споживачами

Як обрати якісне морозиво?

11 Червня, 2025
Молоко та молочні продукти на ринках продаватимуть за новими правилами
Між нами, споживачами

Молоко та молочні продукти на ринках продаватимуть за новими правилами

20 Травня, 2025
Дієтична добавка не лікує
Між нами, споживачами

Дієтична добавка не лікує

2 Травня, 2025
Із домашнім улюбленцем до магазину: вхід заборонено?
«Порадниця» довідкова

Із домашнім улюбленцем до магазину: вхід заборонено?

29 Квітня, 2025
Наступна публікація
Кому зашкодить ополонка

Кому зашкодить ополонка

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Нічна вівсянка на ряжанці

Нічна вівсянка на ряжанці

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Нічна вівсянка на ряжанці

Нічна вівсянка на ряжанці

30 Липня, 2025
Листя бораго в холодник і вінегрет додають

Листя бораго в холодник і вінегрет додають

30 Липня, 2025
Що їсти після 60, аби не старіти й не хворіти: 8 порад дієтолога

Що їсти після 60, аби не старіти й не хворіти: 8 порад дієтолога

30 Липня, 2025
Які освітні пільги мають діти військових?

Які освітні пільги мають діти військових?

30 Липня, 2025

Останні публікації

Нічна вівсянка на ряжанці

Нічна вівсянка на ряжанці

30 Липня, 2025
Листя бораго в холодник і вінегрет додають

Листя бораго в холодник і вінегрет додають

30 Липня, 2025
Що їсти після 60, аби не старіти й не хворіти: 8 порад дієтолога

Що їсти після 60, аби не старіти й не хворіти: 8 порад дієтолога

30 Липня, 2025
Які освітні пільги мають діти військових?

Які освітні пільги мають діти військових?

30 Липня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти