Рецепт шпундри від Євгена Клопотенка - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети

Рецепт шпундри від Євгена Клопотенка

6 Січня, 2021
in Кухонні університети, Рецепти страв
0
Рецепт шпундри від Євгена Клопотенка

Рецепт шпундри трохи перегукується з рецептом борщу, адже основні інгредієнти тут буряк та м’ясо.

0
Поділилося
677
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Згадки про цю страву можна знайти ще на сторінках «Енеїди» Котляревського, написаної наприкінці XVIII століття. Звичайно ж, мова про шпундру. За історичними даними це найхарактерніша страва української кухні. Рецепт шпундри трохи перегукується з рецептом борщу, адже основні інгредієнти тут буряк та м’ясо. По суті, це запечена свинина, яка тушкується з маринованим буряком. Звучить трохи незвично, але, повірте, це дуже смачно. І якщо ви ще досі не готували шпундру, то зараз саме час навчитися.

* 500 г свинини (грудинка або ошийок)

* 1–2 великі буряки

* 1 столова ложка оцту

* 2 цибулини

* 2–4 столові ложки сметани

* 1 чайна ложка гірчиці (солодкої)

* 3 зубчики часнику

* 1 столова ложка соняшникової олії

* 40 г вершкового масла

* 2 столові ложки борошна (пшеничного)

* 1–2 столові ложки хріну (білого консервованого)

* 3–5 гілочок чебрецю (за бажанням)

Свинину поріжте великими шматками, посоліть і поперчіть. Потім натріть солодкою гірчицею та олією. Одну цибулину наріжте півкільцями. Викладіть свинину на деко разом із цибулею і запікайте при 180 градусах 40 хв.

Коли готове м’ясо трохи охолоне, відокремте його від ребер. Якщо використовували свинячий ошийок, то просто наріжте м’ясо на більш дрібні шматочки.

Буряк добре помийте і запікайте в духовці приблизно 1–1,5 год., залежно від розміру. Я раджу вибрати більш дрібний буряк і об’єднати процес запікання разом з м’ясом. У такому разі м’ясо ви дістанете з духовки трохи раніше, ніж буряк.

Коли буряк запечеться, наріжте його півкільцями і перекладіть в сотейник або миску. Додайте оцет і залийте водою так, щоб вона повністю покривала буряк. Залиште на 40 хв.

Другу цибулину наріжте дрібними кубиками. Розігрійте велику пательню з вершковим маслом і обсмажте цибулю 1–2 хв. Додайте на пательню м’ясо і маринований буряк, влийте пів склянки води і тушкуйте ще 5 хв. Всипте борошно, поперчіть і посоліть за смаком.

При подачі додайте до шпундри тертий білий хрін (1–2 столові ложки) і сметану за смаком. За бажанням додайте зелень чебрецю (всього знадобиться 3–5 гілочок).

Попередня публікація

Янгол-мотанка з ажурними крилами

Наступна публікація

Магія Святвечора

Схожі публікації

Підтримуйте своїх рідних захисників, підтримуйте себе
Рецепти страв

Гарбузові кекси без борошна та цукру

13 Грудня, 2025
Побита запечена картопля в мундирі
Рецепти страв

Побита запечена картопля в мундирі

13 Грудня, 2025
Підтримуйте своїх рідних захисників, підтримуйте себе
Родина

Підтримуйте своїх рідних захисників, підтримуйте себе

13 Грудня, 2025
Ідеальне тісто для піци як у піцерії
Рецепти страв

Ідеальне тісто для піци як у піцерії

7 Грудня, 2025
Заварні пиріжки з капустою
Рецепти страв

Заварні пиріжки з капустою

7 Грудня, 2025
Запечений гарбуз у салаті
Рецепти страв

Запечений гарбуз у салаті

29 Листопада, 2025
Наступна публікація
Магія Святвечора

Магія Святвечора

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Часте чхання: норма чи патологія

Часте чхання: норма чи патологія

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Часте чхання: норма чи патологія

Часте чхання: норма чи патологія

17 Грудня, 2025
Коли потрібен Акт обстеження для призначення субсидії

Коли потрібен Акт обстеження для призначення субсидії

17 Грудня, 2025
Не пускайте холод в хату

Не пускайте холод в хату

16 Грудня, 2025
Спрощена процедура отримання посвідчення УБД

Спрощена процедура отримання посвідчення УБД

16 Грудня, 2025

Останні публікації

Часте чхання: норма чи патологія

Часте чхання: норма чи патологія

17 Грудня, 2025
Коли потрібен Акт обстеження для призначення субсидії

Коли потрібен Акт обстеження для призначення субсидії

17 Грудня, 2025
Не пускайте холод в хату

Не пускайте холод в хату

16 Грудня, 2025
Спрощена процедура отримання посвідчення УБД

Спрощена процедура отримання посвідчення УБД

16 Грудня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти