Пшоняна тетеря: рецепт страви часів Війська Запорозького - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети

Пшоняна тетеря: рецепт страви часів Війська Запорозького

15 Квітня, 2022
in Кухонні університети, Рецепти страв
0
Пшоняна тетеря: рецепт страви часів Війська Запорозького
0
Поділилося
178
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

У нашій кухні є страви, які залишилися хіба що на сторінках літературних творів. Саме така доля спіткала одну з козацьких страв — пшоняну тетерю. Відтворив рецепт дослідник української кухні Євген КЛОПОТЕНКО.

  • 200 г пшона
  • 100 г вершкового масла
  • 1 невеличка цибулина
  • 1 стебло селери
  • 1 середня морквина
  • 60 мл білого сухого вина
  • половина перцю чилі
  • 2—3 зубчики часнику
  • 150—200 мл води
  • сіль і перець за смаком

Для подачі:

  • 30 г сиру твердих сортів
  • 50 г гречаних пластівців

Основним інгредієнтом тетері, популярної за доби Війська Запорозького, є пшоно. Уявіть, що ця крупа була настільки часто вживаною у козацькому братстві, а готували на Січі виключно чоловіки, що були так звані «пшономиї». Схоже, хлопці вміли ретельно та на совість промивати пшоно. Готувати пшоняну тетерю можна як для родини, так і за традиціями наших бойових предків — у колі побратимів.

Рекомендації: добре промийте пшоно, бо воно може бути гірким. Давнього звучання пшоняній тетері надасть вижарювання сала, бо, вочевидь, саме сало було в арсеналі січових кашоварів. Шкварки залишайте у каші для більш насиченого смаку. Пшоно можна готувати з додаванням води, але якщо у вас є можливість, то приготуйте на вибір овочевий, грибний чи м’ясний бульйони. У польових умовах можна не додавати вино, сир та гречані пластівці.

Підготуйте овочі. Почистіть цибулю, моркву, а потім разом із селерою наріжте дрібними кубиками. Розігрійте пательню зі 100 г вершкового масла та припустіть овочі протягом 2—3 хв. Орієнтуйтеся на прозорість цибулі. Пшоно може гірчити, тому, якщо не впевнені в його якості, краще попередньо замочити в окропі на 20 хв. Потім злийте воду та добре промийте.

Висипте на пательню 200 г пшона та залийте 60 мл білого сухого вина. Випаровуйте протягом 5 хв. на середньому вогні. Посоліть і поперчіть за смаком. Перець чилі дрібно наріжте, також 2—3 зубчики часнику подрібніть і додайте в пательню.

Влийте 60 мл води та готуйте протягом 5—7 хв. Додайте наступну порцію води та повторіть процедуру ще через 5—7 хв. за принципом різото. Усього влийте 150—200 мл води. Якщо приготували бульйон, то використовуйте його замість води.

Попередня публікація

Що робити у разі гострого серцевого болю?

Наступна публікація

Обприскування плодових: захист і профілактика

Схожі публікації

Нічна вівсянка на ряжанці
Кухонні університети

Нічна вівсянка на ряжанці

30 Липня, 2025
Швидкий пиріг із літніми ягодами
Кухонні університети

Швидкий пиріг із літніми ягодами

24 Липня, 2025
Печінковий торт з домашнім майонезом
Кухонні університети

Печінковий торт з домашнім майонезом

16 Липня, 2025
Кабачкова «Вежа»
Кухонні університети

Кабачкова «Вежа»

15 Липня, 2025
Насипний полуничний пиріг
Кухонні університети

Насипний полуничний пиріг

14 Липня, 2025
Хрусткі сирні палички із зеленню
Кухонні університети

Хрусткі сирні палички із зеленню

11 Липня, 2025
Наступна публікація
Обприскування плодових: захист і профілактика

Обприскування плодових: захист і профілактика

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Нічна вівсянка на ряжанці

Нічна вівсянка на ряжанці

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Нічна вівсянка на ряжанці

Нічна вівсянка на ряжанці

30 Липня, 2025
Листя бораго в холодник і вінегрет додають

Листя бораго в холодник і вінегрет додають

30 Липня, 2025
Що їсти після 60, аби не старіти й не хворіти: 8 порад дієтолога

Що їсти після 60, аби не старіти й не хворіти: 8 порад дієтолога

30 Липня, 2025
Які освітні пільги мають діти військових?

Які освітні пільги мають діти військових?

30 Липня, 2025

Останні публікації

Нічна вівсянка на ряжанці

Нічна вівсянка на ряжанці

30 Липня, 2025
Листя бораго в холодник і вінегрет додають

Листя бораго в холодник і вінегрет додають

30 Липня, 2025
Що їсти після 60, аби не старіти й не хворіти: 8 порад дієтолога

Що їсти після 60, аби не старіти й не хворіти: 8 порад дієтолога

30 Липня, 2025
Які освітні пільги мають діти військових?

Які освітні пільги мають діти військових?

30 Липня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти