На що звертати увагу, купуючи напівфабрикати - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети Домашній технолог

На що звертати увагу, купуючи напівфабрикати

20 Грудня, 2018
in Домашній технолог, Кухонні університети
0
На що звертати увагу, купуючи напівфабрикати
0
Поділилося
71
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Харчуватися самими лише напівфабрикатами, звісно, не можна. Однак вони полегшують життя та вносять розмаїття у буденний раціон. І коли немає часу, дуже виручають. До того ж напівфабрикати бувають різними. Це не лише готові салати чи сосиски сумнівної якості та свіжості, а й заморожені овочі та фрукти. Рибне або м’ясне філе – це теж напівфабрикати. Такі продукти – джерело вітамінів, амінокислот та білка.

Напівфабрикати – це вироби, повністю підготовлені для подальшої кулінарної обробки, й асортимент їх великий. І те, що всі вони без винятку шкідливі, – міф. Найбільша група заморожених напівфабрикатів – це м’ясні вироби: котлети, зрази, фрикадельки, філе, супові набори, фарші, голубці. Особливо популярні борошняні вироби з м’ясними начинками: пельмені, млинці, манти, хінкалі, чебуреки, вареники. У продажу є також заморожені хлібобулочні вироби, які достатньо розігріти на сковорідці або у мікрохвилівці: пиріжки, пончики, піца, готове тісто. Чимало виробників застосовують так зване «шокове заморожування», за якого продукти зберігають корисні властивості. Всі напівфабрикати обов’язково мають містити інформацію про склад, навіть ті, які продають на вагу. Буває, прочитаєш, з чого виготовлено рибні нагетси, і розумієш, що рибою вони хіба що пахнуть. Однак у продажу є чималий асортимент, приміром, пельменів, які виготовляють лише з борошна, води, спецій та м’ясного фаршу. Тобто продукт натуральний. Співвідношення фаршу та тіста має бути 50/50. Натуральні пельмені можна потроху вводити в раціон діток із 3 років. Це важкий для травлення продукт. Якісні напівфабрикати повинні мати правильну форму, характерні для продукту колір та запах, пружну консистенцію. Не допустимо, аби у них були сухожилля, груба з’єднувальна тканина, подрібнені кістки. Також стежте, щоб на продукції була зазначена адреса виробника.

Котлети мають бути правильної форми, без тріщин на поверхні, бо це означає, що у них багато води, фарш – однорідним. Хліб та панірувальні сухарі додають у фарш для м’якості, але їх повинно бути не більш ніж 20-25 відсотків. Для здешевлення продукції у фарш додають хрящі, шкіру, сою, крохмаль та інші складники. Якісна котлета при смаженні має дещо зменшитись, неякісна – навпаки. Обов’язково звертайте увагу на термін придатності, навіть якщо це продукт глибокого заморожування. Якщо заморожені напівфабрикати злиплися, не купуйте їх. Це означає, що їх розморожували, а потім знову заморожували.

Свіжий фарш має бути темний (за винятком фаршу з м’яса птиці) та блискучий, не обвітрений по краях. Поверхня трохи волога, але не липка, консистенція пружна. Найкращий спосіб оцінити якість та свіжість фаршу – понюхати його. Після кулінарної обробки вироби з фаршу мають бути соковитими, з приємним смаком.

Сосиски та сардельки також бувають різні. Від цього, щоправда, залежить і ціна на них. Обов’язково звертайте увагу на склад і сорт: бажано брати найвищого або першого сорту. Під оболонкою, на жаль, часто містяться жири, багато солі, барвники, підсилювачі смаку та консерванти. Не орієнтуйтесь на красивий зовнішній вигляд: що яскравіший виріб, то більше в ньому барвників. Якісні сосиски під час приготування не повинні збільшуватися – це свідчить про вміст сторонніх речовин. Уживати сосиски та сардельки радять не більше одного, максимум двох разів на тиждень.

Експерти наголошують, що віддавати перевагу краще продуктам, що містять маркування ДСТУ – державні стандарти України. Позначка ТУ означає, що продукцію виготовлено за технічними умови.

Аби щодня годувати чималу родину лише домашніми стравами, доведеться витрачати на це весь свій час. Чи потрібно це? Адже напівфабрикати стають усе якіснішими та різноманітнішими. Однак не зловживайте ними. Та й натуральні продукти залежно від способу приготування можуть не лише втрачати корисні властивості, а й утворювати шкідливі речовини. Так, від свіжого м’ясного стейку або шматка риби, підсмажених на сковорідці, користі мало. Значно корисніше приготувати їх на парі.

Катерина ОКУНЬ.

Попередня публікація

У Чигирині вп’яте відбувся Фестиваль Святого Миколая

Наступна публікація

"Порадниця" пише...

Схожі публікації

Нічна вівсянка на ряжанці
Кухонні університети

Нічна вівсянка на ряжанці

30 Липня, 2025
Швидкий пиріг із літніми ягодами
Кухонні університети

Швидкий пиріг із літніми ягодами

24 Липня, 2025
Печінковий торт з домашнім майонезом
Кухонні університети

Печінковий торт з домашнім майонезом

16 Липня, 2025
Кабачкова «Вежа»
Кухонні університети

Кабачкова «Вежа»

15 Липня, 2025
Насипний полуничний пиріг
Кухонні університети

Насипний полуничний пиріг

14 Липня, 2025
Хрусткі сирні палички із зеленню
Кухонні університети

Хрусткі сирні палички із зеленню

11 Липня, 2025
Наступна публікація
“Порадниця” пише…

"Порадниця" пише...

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Нічна вівсянка на ряжанці

Нічна вівсянка на ряжанці

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Нічна вівсянка на ряжанці

Нічна вівсянка на ряжанці

30 Липня, 2025
Листя бораго в холодник і вінегрет додають

Листя бораго в холодник і вінегрет додають

30 Липня, 2025
Що їсти після 60, аби не старіти й не хворіти: 8 порад дієтолога

Що їсти після 60, аби не старіти й не хворіти: 8 порад дієтолога

30 Липня, 2025
Які освітні пільги мають діти військових?

Які освітні пільги мають діти військових?

30 Липня, 2025

Останні публікації

Нічна вівсянка на ряжанці

Нічна вівсянка на ряжанці

30 Липня, 2025
Листя бораго в холодник і вінегрет додають

Листя бораго в холодник і вінегрет додають

30 Липня, 2025
Що їсти після 60, аби не старіти й не хворіти: 8 порад дієтолога

Що їсти після 60, аби не старіти й не хворіти: 8 порад дієтолога

30 Липня, 2025
Які освітні пільги мають діти військових?

Які освітні пільги мають діти військових?

30 Липня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти