Щоб урізноманітнити домашні заготовки, приготуйте на зиму мариновану цвітну капусту. У банках суцвіття просочуються маринадом, насичуються пряним ароматом і залишаються пружними, хрусткими. Із цієї кількості інгредієнтів отримаєте близько 1,5 л овочевої заготовки.
- 800 г цвітної капусти
- 50 г моркви
- 2 великі зубчики часнику
- 15 горошин чорного перцю
- 9 горошин духмяного перцю
- чайна ложка зерен гірчиці
МАРИНАД:
- 750 мл води
- 50 г цукру
- 35 г солі
- 40 мл оцту (9%)
Капусту розібрати на невеликі суцвіття. Скип’ятити близько 1,5 л води. Опустити в окріп суцвіття і за 10 сек. (не довше) вийняти капусту. Як варіант — залийте капусту окропом із чайника, після цього воду злийте. Цей попередній етап термічної обробки необхідний для тривалого зберігання заготовки. Моркву нарізати тонкими кружальцями. За бажання можна трохи прикрасити майбутню заготовку квіточками з моркви. Часник нарізати тонкими пластинками. У 3 стерилізовані банки по 0,5 л викласти кілька скибочок моркви і кілька пластин часнику. Доволі щільно, але без зусиль, укласти в банки капусту. Додати прянощі — на одну банку 3 горошини духмяного і 5 горошин чорного перцю. Чайну ложку зерен гірчиці розподілити по трьох банках. Закип’ятити близько 1 л води. Залити капусту в банках крутим окропом до самого верху. Прикрити кришками. Залишити на 5 хв. Злити воду з банок у каструльку. Насипати в злиту воду цукор і сіль. Довести розсіл до кипіння, помішуючи, дати покипіти близько хвилини, після чого влити оцет, перемішати і відразу зняти каструлю з вогню. Киплячим маринадом залити капусту в банках до шийки. Банки закрутити, перевернути і дати повністю охолонути. Укутувати банки не потрібно — бо цвітна капуста вийде м’якою, а має бути хрумкою.
Діана ШЕПЕЛЬ.