Хрін копають, як пожовкне листя - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Дім, сад, город На городі

Хрін копають, як пожовкне листя

11 Жовтня, 2024
in На городі
0
Хрін копають, як пожовкне листя
0
Поділилося
67
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Хрін — рослина «з перцем» не лише на смак, а й за характером. Тоді як одні скаржаться, що не можуть вивести його з ділянки, іншим ніяк не вдається добитись того, щоб він прижився. Навіть якщо ви щасливий власник грядки з хроном, його ще потрібно правильно зберегти на зиму.

Листя починають зрізувати ще влітку під час консервації. Однак сильне зрізування знижує врожай коренів, тож варто замислитись, що для вас важливіше: вершки чи корінці? А от корені копають восени, коли листя починає жовкнути та в’янути. Для роботи обирають суху днину.

Підкопують кущі лопатою або вилами, вибираючи найменші корінці. Адже якщо залишити, навесні з них виростуть молоді рослини, які згодом захоплюватимуть все більшу територію.

Листя та черешки обрізають. Викопані корені швидко втрачають пружність, тому їх одразу очищують від землі та бічних розгалужень і сортують, адже не кожен корінь годиться для зберігання. Найбільш підхожі — 2–3-річні. Старші стають жорсткими, волокнистими, сухими та малоароматними. Товарні корені мають бути рівні, міцні, без пошкоджень, довжиною 20–25 см. Зберігають корені хрону при температурі близько нуля градусів, відносній вологості повітря 80–90 відсотків і хорошій вентиляції. Їх горизонтально укладають у ящики з піском — і так можуть зберігатись багато місяців. Перед тим близько доби підсушують.

ЯК ЩЕ ЗБЕРІГАЮТЬ

У холодильнику при температурі не вище 5 градусів — хрін закладають у пакети, щільно зав’язують і кладуть на нижню полицю. Зберігається 30–40 днів.

  • На балконі — зберігають так само, як і в погребі, у ящику з піском.
  • У консервованому вигляді — подрібнюють на дрібній тертушці, додають трохи води, оцту, солі, цукру тощо та консервують.
  • У морозильній камері — корені чудово зберігають свій смак і аромат. Перед заморожуванням їх нарізають на часточки завдовжки 2–4 см та завтовшки 1–1,5 см, засипають у пакети чи контейнери й закладають на зберігання. Щоправда, після розморожування хрін буде вже не такий пружний.
  • У сушеному вигляді — нарізають тонкими кружальцями, викладають на встелене пергаментом деко та висушують у духовій шафі або електросушарці за температури 40–50 градусів.

До речі! Сусідству з хроном у погребі будуть раді чимало овочів, адже він виділяє фітонциди, які запобігають появі плісняви та гнилей. Якщо дотримуєтесь місячного календаря, то хрін рекомендується викопувати на спадному Місяці, коли в нього уповільнюється сокорух.

Сторінку підготувала Лідія ГЕРАЩЕНКО.

Попередня публікація

Де сили брати, аби життя своє контролювати

Наступна публікація

Сливовий пиріг «Осіння соната»

Схожі публікації

Хочете мати огірки? Прищипуйте верхівки
На городі

Хочете мати огірки? Прищипуйте верхівки

3 Липня, 2025
Полин прожене шкідників
На городі

Полин прожене шкідників

2 Липня, 2025
Липень на городі, в саду та квітнику
На городі

Липень на городі, в саду та квітнику

30 Червня, 2025
Макуха гірчиці — грядці помічниця
На городі

Макуха гірчиці — грядці помічниця

26 Червня, 2025
Цвітній капусті потрібні капелюшки
На городі

Цвітній капусті потрібні капелюшки

25 Червня, 2025
Підгортають не лише картоплю, а й помідори, перець, баклажани
На городі

Підгортають не лише картоплю, а й помідори, перець, баклажани

13 Червня, 2025
Наступна публікація
Сливовий пиріг «Осіння соната»

Сливовий пиріг «Осіння соната»

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Хек у сметанному соусі

Хек у сметанному соусі

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Хек у сметанному соусі

Хек у сметанному соусі

4 Липня, 2025
У липні — пора півники ділити й омолодити

У липні — пора півники ділити й омолодити

4 Липня, 2025
Нейропатичний біль: чому складно терпіти й важко лікувати

Нейропатичний біль: чому складно терпіти й важко лікувати

4 Липня, 2025
Довідка про зарплату до 2000 року: чи потрібно подавати

Довідка про зарплату до 2000 року: чи потрібно подавати

4 Липня, 2025

Останні публікації

Хек у сметанному соусі

Хек у сметанному соусі

4 Липня, 2025
У липні — пора півники ділити й омолодити

У липні — пора півники ділити й омолодити

4 Липня, 2025
Нейропатичний біль: чому складно терпіти й важко лікувати

Нейропатичний біль: чому складно терпіти й важко лікувати

4 Липня, 2025
Довідка про зарплату до 2000 року: чи потрібно подавати

Довідка про зарплату до 2000 року: чи потрібно подавати

4 Липня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти