Горошок швидко псується - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети Домашній технолог

Горошок швидко псується

18 Червня, 2019
in Домашній технолог, Кухонні університети
0
Горошок швидко псується
0
Поділилося
64
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Розрізняють лущильні й цукрові сорти гороху. Боби лущильних сортів мають пергаментну плівку. Споживають молоді зелені зерна лущильного гороху. Саме з них заготовляють зелений горошок.

Боби цукрових сортів гороху без пергаментних плівок, тому їдять лопатку разом із зерном у молочно-восковій стиглості. Урожай збирають вибірково. Лопатки мають бути зелені, м’ясисті, ніжні, соковиті. У міру дозрівання вміст цукрів знижується, а білку та крохмалю — збільшується. Що частіше знімають лопатки, то швидше наливаються нові. Період плодоношення триває близько місяця. Однак якщо правильно підібрати сорти і висівати горох поступово, його можна збирати протягом усього літа.

Першими дозрівають боби в нижній частині куща. Збирати горох краще вранці, бо в спеку він швидко в’яне та втрачає цукор. Обривають двома руками: однією притримують стебло, щоб не зламати, другою зривають стручки. Боби зберігають у затіненому прохолодному місці. Свіжий зелений горошок у стручках зберігається до тижня.

Горох споживають також консервованим, сухим та замороженим. Перед сушінням відварюють 2–3 хв., відкидають на друшляк, промивають у холодній воді і чекають, поки вона стече. Сушать за температури 60 градусів кілька годин. Важливо, щоб горошини зберегли однорідний колір. Готовий горошок темно-зелений, злегка зморшкуватий. Перед приготуванням його відварюють у підсоленій воді. Сухий горох зберігається роками, однак краще спожити його протягом 12 місяців. Найкраща тара для зберігання — скляні банки.

Добре зберігається горошок у морозильній камері. Його треба полущити, бланшувати, як перед висушуванням, підсушити й закласти в камеру. До речі, горох у стручках теж заморожують.

Горошок можна законсервувати (бажано в день збирання). Свіжі стручки молочної стадії зрілості лущать та видаляють пошкоджені боби. Зерна промивають у друшляку та бланшують за температури 75–90 градусів 2–5 хв. Охолоджують водою і щільно засипають у банки. Заливають гарячим (близько 80 градусів) прокип’яченим відфільтрованим розчином солі та цукру (20 г солі та 20–30 г цукру на 1 л води). Заповнюють банки на 2 см нижче шийки, накривають металевими кришками, стерилізують півлітрові банки при 110 градусах 3,5 год. і закручують.

Лідія ГЕРАЩЕНКО.

Попередня публікація

Як підготувати дитину до народження братика чи сестрички?

Наступна публікація

Фестиваль «Острів Європа» відбувся у Вінниці

Схожі публікації

Буряковий холодник
Кухонні університети

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Бісквіт королеви Вікторії
Кухонні університети

Бісквіт королеви Вікторії

3 Червня, 2025
Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню
Кухонні університети

Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню

2 Червня, 2025
Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка
Кухонні університети

Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

30 Травня, 2025
Ароматне масло
Кухонні університети

Ароматне масло

29 Травня, 2025
Запіканка «Асорті»
Кухонні університети

Запіканка «Асорті»

28 Травня, 2025
Наступна публікація
Фестиваль «Острів Європа» відбувся у Вінниці

Фестиваль «Острів Європа» відбувся у Вінниці

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025

Останні публікації

Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти