Домашні гусенята: як виростити молодняк - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Дім, сад, город У господі

Домашні гусенята: як виростити молодняк

9 Травня, 2023
in У господі
0
Домашні гусенята: як виростити молодняк
0
Поділилося
654
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Якщо вирішили самостійно вирощувати молодняк, то робити це можна як під квочками, так і в інкубаторах.

ТЕМПЕРАТУРА В ПРИМІЩЕННІ

Для гусенят, що ростимуть без квочки, в приміщенні необхідно підтримувати стабільну температуру, яка відрізняється залежно від їхнього віку:

  • з першого до третього дня життя температура повинна бути від 28 до 30 градусів;
  • до п’ятого — знижують від 25 до 28 градусів;
  • на шостий—сьомий — у межах 23—25 градусів;
  • із восьмого по десятий день температура має досягати трохи більше 24 градусів;
  • до 15-го дня — 20—22 градуси;
  • до 20-го — 18—20 градусів.

Щоб пташенята були життєздатними та не піддавалися хворобам, їх слід переводити в тепле приміщення не пізніше, ніж через добу після вилуплювання.

Залежно від пори року, погодних умов і загального стану птиці утримання в опалюваному приміщенні може тривати від 15 до 30 днів.

УТРИМАННЯ МАЄ ВІДПОВІДАТИ ПЕВНИМ ВИМОГАМ

1. Підлогу обов’язково вкривають підстилкою.

2. Обігрівають лампою з бляшаним колом, яке забезпечуватиме рівномірний розподіл тепла по приміщенню.

3. Обов’язково потрібно вимірювати температуру на рівні підстилки, щоб гусенятам не було жарко.

4. Одну зі стін загону потрібно зробити з рейок, розташованих на відстані кількох сантиметрів одна від одної. За рейками встановлюють годівницю і напувалку, щоб гусенята могли вільно дотягуватися до корму та води, не забруднюючись.

5. Лампа в пташнику повинна горіти цілодобово, та якщо на вулиці світить сонце, малечу можна вигулювати.

6. Після досягнення гусенятами 20-денного віку їх переводять у стадо з молодняком і утримують у приміщеннях, де щільність птахів не повинна перевищувати 2 особини на кв. метр.

ГОДУВАННЯ ТА НАПУВАННЯ

Починати годувати молоду птицю потрібно відразу після того, як обсохне. Ранній початок годівлі та напування відіграє винятково важливу роль, оскільки дозволяє пташенятам швидше розсмоктати залишковий жовток і забезпечує повноцінний розвиток.

Перші 5 днів після появи на світ годувати потрібно кожні дві години. Найкращими кормами для молодняку вважають:

✔ круто зварені та дрібно порубані яйця в поєднанні з подрібненою пшеницею;

✔ пшеницю можна замінювати дрібною ячмінною або вівсяною крупою;

✔ у корм додають висівки пшениці або дрібно порубану зелень (найкраще підходить кропива, кульбаба, конюшина, бобові або злакові трави);

✔ відмінним кормом для перших днів життя є дроблений мочений горох зі свіжою рубаною зеленню;

✔ іноді для приготування вологих мішанок використовують кисломолочні продукти (сироватку, кисле молоко, сир).

Не давайте вологі мішанки на клейкій основі, оскільки подібний корм може закупорити носові ходи та призвести до запальних процесів і загибелі гусенят. Для насичення раціону вітамінами мішанки доповнюють кормовими або пекарськими дріжджами, а також риб’ячим жиром. Пташенят у жодному разі не можна годувати старими або запліснявілими продуктами.

Для годівлі використовують спеціальні годівниці. У перші кілька днів — невеликі лотки з бортиками. Годування та догляд залежать від віку. З тижневого гусенят можна випускати на відкрите пасовище. Коли виповниться 20—25 днів, можна переводити в приміщення, але це залежить від погодних умов. У цей час їх треба привчати до води, вигулюючи по 10—15 хв. на день.

Для вирощування продуктивного молодняку найкраще утримувати гусенят у приміщенні протягом двох місяців. При цьому їх посилено годують соковитими та концентрованими кормами, а також кухонними відходами. Також із 20-денного віку зернові корми на третину замінюють відвареною картоплею та кухонними відходами. Проте всі корми необхідно перетирати й перемішувати до однорідності. У цьому віці годують 4 рази на день.

У спеку пасовища повинні бути обладнані навісами, а гусенят необхідно підгодовувати вологими мішанками вранці та ввечері. Годування перед нічним відпочинком має включати подрібнене зерно або зернові відходи.

Підготував Руслан ВЛАСЕНКО.

Попередня публікація

Як спілкуватися з травмованими війною людьми: поради від "Незламних"

Наступна публікація

Домашні сирки в шоколаді

Схожі публікації

Травичка для киці
У господі

Травичка для киці

26 Лютого, 2025
У якому віці стерилізувати кицю
У господі

У якому віці стерилізувати кицю

22 Січня, 2025
Зимові розваги для… курей
У господі

Зимові розваги для… курей

25 Грудня, 2024
У господі

Хвороби телят

19 Лютого, 2024
Кури на городі: шкода чи користь?
У господі

Кури на городі: шкода чи користь?

29 Серпня, 2023
Яку підлогу зробити в хліві
У господі

Яку підлогу зробити в хліві

22 Серпня, 2023
Наступна публікація
Домашні сирки в шоколаді

Домашні сирки в шоколаді

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

16 Травня, 2025
У травні ще є час посіяти багаторічні овочі

У травні ще є час посіяти багаторічні овочі

16 Травня, 2025
Судинна пухлина: чим небезпечні червоні вузлики на шкірі

Судинна пухлина: чим небезпечні червоні вузлики на шкірі

16 Травня, 2025
Коли догляд за дитиною зараховують до страхового стажу

Коли догляд за дитиною зараховують до страхового стажу

16 Травня, 2025

Останні публікації

Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

16 Травня, 2025
У травні ще є час посіяти багаторічні овочі

У травні ще є час посіяти багаторічні овочі

16 Травня, 2025
Судинна пухлина: чим небезпечні червоні вузлики на шкірі

Судинна пухлина: чим небезпечні червоні вузлики на шкірі

16 Травня, 2025
Коли догляд за дитиною зараховують до страхового стажу

Коли догляд за дитиною зараховують до страхового стажу

16 Травня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти