Гострих закусок у моїй коморі завжди багато. Серед фаворитів — аджика із зелених помідорів. Рекомендую і вам приготувати таку, скориставшись цим простим рецептом.
Виходить 3,5—3,7 л; вказано вагу очищених овочів.
- 2 кг зелених помідорів
- 800 г зелених кислих яблук
- 800 г солодкого перцю
- 1 гостра перчина
- 800 г моркви
- 200 г часнику
- 150 мл олії
- 150 г цукру
- 50—60 г солі
- 40 мл оцту (9%); або 60 мл яблучного оцту (6%)
Завдяки додаванню яблук, що містять пектин, у холодному вигляді приправа стає густішою і більше схожа на овочеву ікру, яку можна викласти на шматочок хліба та з апетитом з’їсти.
Усі овочі подрібнити будь-яким зручним способом — я пропускаю крізь м’ясорубку. Спочатку подрібнюємо часник і відкладаємо, він знадобиться наприкінці варки. Гостроту приправи регулюйте кількістю гострого перцю — я беру один доволі великий перець напівгострих сортів. Овочі, окрім часнику, викладаю в товстостінну каструлю, ставлю на вогонь.
Вливаю олію, всипаю сіль і цукор. Усе перемішую, доводжу до кипіння, тушкую під кришкою 1 год. на повільному вогні. Додаю часник і вливаю оцет. Усе змішую та кип’ячу на середньому вогні ще 20 хв. Не вимикаючи нагрів, розливаю гарячу аджику в стерилізовані банки, герметично закриваю кришками, перевертаю й укутую ковдрою. Зберігаю в темному прохолодному місці.
Євгенія ЖУРАВЕЛЬ.
м. Ковель.