Як із чорнобривців приготувати спеції - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети

Як із чорнобривців приготувати спеції

12 Липня, 2021
in Кухонні університети, Рецепти страв
0
Як із чорнобривців приготувати спеції
0
Поділилося
3.6k
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Хочу поділитися з вами тим, як з чорнобривців роблю популярну спецію — імеретинський шафран.

Ця грузинська спеція настільки змінює смак і аромат страви, що з її допомогою можна творити кулінарні шедеври із простих продуктів. У Грузії кажуть, що шашлик без неї — просто смажене м’ясо.

Як використовую я? Перш за все, готую плов, додаю в м’ясні підливи, роблю посипку до ароматного сала, кладу в бульйони та випічку для красивого кольору.

Для приготування беру квіти з насиченим забарвленням — від оранжевого до коричневого. Зриваю їх разом із квітколожем. Не мию. Нанизую на нитку, утворюючи щось на кшталт намиста. Сушити найкраще на протязі й без прямих сонячних променів. Дехто сушить у духовці. Я не рекомендую, такий спосіб впливає на корисні речовини, що містяться в квітах, і змінюється навіть аромат! Чи можна використовувати електросушарку? Думаю, що так. Адже вона розрахована на плавне висушування без перегріву. Скільки квіти сохнутимуть, залежить від умов, у яких сушите, температури та вологості повітря в приміщенні.

А також — від щільності, з якою нанизували. Нехай краще повисять довше, ніж недосушаться. Мама моя сушила завжди багато, тому розвішувала «квіткові намиста» в літній кухні. Провисіти вони там могли й місяць, і два. Я сушу помірну кількість, і висять вони в мене на кухні близько двох тижнів. Добре висушені квіти знімаю з нитки. Взагалі для спеції використовують тільки пелюстки, але я — всю квіточку. Помітила, що так виходить набагато ароматніше. Викладаю квітки в кавомолку (ви ж можете використовувати будь який зручний для подрібнення спосіб). Кладу побільше, якщо мало квіток, то вони погано подрібнюються. Подрібнюю гарненько. Беру дрібне металеве сито (але не борошняне) і висипаю перемелену масу в нього. Звичайно, під ним має стояти мисочка. Після першого просіювання в ситі залишається багато сміття — насіння, прожилки, їх викидаю. Просіваю отриманий порошок через сито близько 7 разів. Із кожним разом відходів меншає.

Коли в ситі майже не залишається сміття, міняю його на борошняне сито (найдрібніше) і просіваю ще 5—7 разів через нього. Чому відразу не варто просівати через борошняне? Тому що спочатку маса містить багато відходів і дрібне сито просто заб’ється і нічого не просіє. Я просіваю зазвичай по 7 разів на кожному ситі й отримую дуже дрібний порошок. Пересипаю імеретинський шафран у баночку з кришечкою і використовую при приготуванні їжі.

Аромат імеретинського шафрану яскраво виражений, пряно-квітковий, сильний, але при цьому тонкий і ніжний, з фруктовими тонами. Також ця пряність має сильні фарбувальні властивості, страви з імеретинським шафраном набувають жовтого кольору.

В Україні, до речі, давно використовують чорнобривці як приправу. Пам’ятаю, мама підфарбовувала порошком з них паски, щоб були жовтими. А після Маковія свіжі квіточки додавала в узвари.

В чай ми теж додаємо висушені пелюстки чорнобривців. Виходить смачно та насичено, до того ж він імунітет підвищує.

Сушені пелюстки чорнобривців також не до смаку молі. Ставлю їх у відкритих баночках у шафи — і ніякої «живності» в крупах!

Якщо ви ще не пробували додавати чорнобривці в страви, то дуже рекомендую!

Ярина МАТВІЇВ. м. Тернопіль.

Попередня публікація

Релігійні свята (12-18.07)

Наступна публікація

Сирні булочки

Схожі публікації

Буряковий холодник
Кухонні університети

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Бісквіт королеви Вікторії
Кухонні університети

Бісквіт королеви Вікторії

3 Червня, 2025
Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню
Кухонні університети

Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню

2 Червня, 2025
Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка
Кухонні університети

Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

30 Травня, 2025
Ароматне масло
Кухонні університети

Ароматне масло

29 Травня, 2025
Запіканка «Асорті»
Кухонні університети

Запіканка «Асорті»

28 Травня, 2025
Наступна публікація
Сирні булочки

Сирні булочки

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025

Останні публікації

Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти