Коли за вікном зимно, похмуро й все вкрито снігом, про веселе літо й щедру осінь нагадають баночки з дбайливо заготовленими овочевими салатами, які не лише звеселять душу різнокольоровим розмаїттям, а й смакуватимуть до власноруч вирощеної картопельки або улюбленої каші. А ще консервовані салати можуть урізноманітнити святковий стіл.
ІЗ БАКЛАЖАНІВ
* По 18 штук середніх баклажанів, солодких перців, моркви, помідорів і цибулин
Заливка:
* по склянці води й оцту
* по 2 склянки цукру та олії
* 1,5 столової ложки солі
* головка часнику
* перець чорний і духмяний горошком
* гвоздика
* зелень селери
Підготовлені овочі нарізати скибочками і викласти у каструлю шарами у такій послідовності: цибуля, помідори, баклажани, перець, морква, баклажани. Окремо змішати воду, олію, оцет, сіль, цукор, довести до кипіння, розмішати, щоб розтанули цукор та сіль, і додати до овочів. Варити на середньому вогні до готовності. У стерилізовані банки на дно покласти зубчики часнику, спеції, трохи подрібненої зелені селери. Гарячий салат розкласти по банках і закрутити кришками. Перевернути догори дном, закутати і витримати добу.
З ОГІРКІВ
* 4 кг великих огірків
* по склянці оцту, олії і цукру
* 100 г солі
* 2 чайні ложки чорного меленого перцю
* 2 столові ложки коріандру горошком
* 2 головки часнику
* пучок зелені петрушки і кропу
Помиті огірки нарізати кружальцями, зелень подрібнити. Додати решту інгредієнтів, перемішати, накрити каструлю кришкою і залишити на 2 год., щоб пустили сік. Розкласти по банках і стерилізувати: півлітрові – 10-15 хв., літрові – 20 хв. Закрутити.
ІЗ ЗЕЛЕНИХ ПОМІДОРІВ
* 3 кг зелених помідорів
* по 1,5 кг солодкого перцю, моркви і цибулі
* 300 мл олії
* 250 г цукру
* 200 мл оцту
* 100 г солі
Помиті і почищені овочі порізати, посолити, перемішати і залишити на 8 год. Сік, що утворився, злити, додати олію, цукор й оцет. Проварити 20 хв., розлити по банках і стерилізувати не менше 15 хв. Закрутити.
Леся ДЕМЧУК.