Яловичина в стравах часто буває волокнистою та сухою, але тільки не за цим рецептом! М’ясо виходить ніжним, як телятина, не сухим і дуже смачним. А все завдяки довгому томлінню у вершковому маслі. А який сметанно-гірчичний соус – смакота!
- 700 г яловичини
- 70 г вершкового масла
- 200 г сметани (20%)
- 1 чайна ложка (з верхом) готової гірчиці
- 1 чайна ложка (без верху) солі
- чорний мелений перець (за смаком)
- 2 горошини духмяного перцю
- 2 невеликі лаврові листки
- 3 середні зубчики часнику
Яловичину нарізати шматками приблизно 3х4 см. У сотейнику розтопити масло. У гаряче масло закинути яловичину, перемішати, м’ясо повинно трохи схопитися і побілішати. Не додаючи води, тушкувати яловичину до готовності близько 2 год. на дуже слабкому вогні. Спочатку м’ясо виділить сік і готуватиметься у власному соку, який потихеньку випарується. Під кінець приготування м’ясо обсмажуватиметься у вершковому маслі. Важливо: готувати краще в товстостінній каструлі або сотейнику на слабкому вогні. Тоді рідина лише злегка випаровується і м’ясо тушкується у власному соку. Якщо готуєте, наприклад, у широкій сковороді – слідкуйте, щоб завжди була рідина, підливайте воду. Тим часом приготуємо сметанну заправку: в сметану додати гірчицю, добре вимішати до однорідності. Перевірити готовність яловичини – виделка повинна м’яко протикати шматочок м’яса. Додати сметанно-гірчичну заправку. Посолити, додати чорний і духмяний перець, лавровий листок. Акуратно перемішати м’ясо з підливою. Тушкувати ще 20 хв. Під кінець тушкування додати подрібнений часник. Готувати ще 5 хв. і зняти з вогню.
Найкраще така м’ясна підлива смакує з картопляним пюре. А щоб воно було ще смачнішим, то крім шматочка вершкового масла додайте дві ложки жирної сметани.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.