У період продуктового ажіотажу багато хто скуповував гречку кілограмами. Крупа це, безумовно, смачна та корисна, але часто з неї нічого крім каші не готують. Пропонуємо страву з української кухні — гречаники з яєчно-цибулевою начинкою. А щоб страва вийшла ще смачнішою, приготуйте мачанку. До речі, на Західній Україні з мачанкою часто подають вареники і картопляні галушки.
ГРЕЧАНИКИ:
* 300 г м’ясного фаршу (свинина, яловичина)
* 2 склянки вареної гречки
* середня цибулина
* яйце
* 0,5 чайної ложки солі
* чверть чайної ложки чорного меленого перцю
* столова ложка борошна
* панірувальні сухарі
* олія
НАЧИНКА:
* 3 зварені круто яйця
* зелена цибуля
МАЧАНКА:
* 2 середні цибулини
* 3 повні столові ложки сметани
* 150–200 мл молока
* 1 зубчик часнику
* чайна ложка борошна
* 0,5 чайної ложки солі
* чорний мелений перець (за смаком)
* олія
Для мачанки цибулю дрібно нарізати. Обсмажити на олії до золотистого кольору. Додати борошно, смажити, помішуючи, 1 хв. Викласти сметану. Посолити, поперчити, перемішати і довести до кипіння. Мачанку розвести молоком до бажаної консистенції. Коли охолоне, вона загусне ще більше. Додати подрібнений часник, дати покипіти хвилину. Зняти з вогню, накрити кришкою, щоб не покрилася плівкою.
Для гречаників цибулину дрібно нарізати, обсмажити в олії. Для начинки яйця і зелену цибулю порубати, посолити, поперчити за смаком. Варену гречку пропустити через м’ясорубку з дрібними отворами — так котлетки не будуть розпадатися. З’єднати фарш, гречку і смажену цибулю. Додати яйце. Всипати борошно. Посолити, поперчити. Розділити фарш на 7–8 частин. Кожну розпластати в млинець. Викласти на них начинку. Вологими руками сформувати котлетки. Обваляти в сухарях. Смажити на розігрітій сковороді приблизно по 7 хв. з кожного боку.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.