Як обрати якісні сосиски та перевірити їх натуральність у домашніх умовах? - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Між нами, споживачами

Як обрати якісні сосиски та перевірити їх натуральність у домашніх умовах?

7 Травня, 2021
in Між нами, споживачами
0
Як обрати якісні сосиски та перевірити їх натуральність у домашніх умовах?
0
Поділилося
434
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Сосиски — страва надзвичайно популярна, проте постійно її вживати експерти не радять. Такими вареними міні-ковбасками теоретично можна ласувати навіть сирими. Проте, як свідчать проведені в попередні роки лабораторні перевірки, навіть у легальній торговельній мережі можна придбати залежалий або виготовлений з порушеннями товар, у якому «зашкалюватиме» кількість шкідливих бактерій, передусім кишкової палички. Тож варять сосиски не тільки задля покращення смаку, а й убезпечення від таких неприємних сюпризів.

СТРОКАТИЙ СКЛАД

Утім, жодна термічна обробка не здатна покращити склад сосиски, тож саме на це варто звертати найбільшу увагу. За класичною рецептурою, колись їх готували з яловичини і свинини, пізніше почали додавати жир та крохмаль, що дозволило цей продукт значно здешевити. Нині у складі сосисок можна знайти молочні білки, рослинні компоненти, харчові домішки — барвники, ароматизатори, загусники, підсилювачі смаку, і не всі з них цілковито безпечні для людського організму. Навіть дозволені до використання «єшки» можуть негативно впливати на шлунково-кишковий тракт, спричиняти алергію чи сприяти загостренню наявних у людини хронічних захворювань.

Але найбільше якість сосисок потерпає від низької якості м’яса, з якого їх виготовлено. Під час побіжного вивчення маркування товарів цієї групи можна помітити цікаву відмінність: у складі сосисок другого сорту, окрім традиційної сировини, часто зустрічаємо м’ясо механічного обвалювання (його ще маркують за допомогою абревіатури ММО або ММД). Це дешева сировина, отримана шляхом перемелювання в емульсію фактично відходів м’ясного виробництва — кісток і хрящів із залишками м’яса, шкірок, хвостів тощо. Звучить не просто неапетитно, а ще й небезпечно, адже така емульсія містить дрібні фрагменти кісточок, які можуть пошкодити слизову оболонку шлунка.

ДИТЯЧІ — ТЕЖ ДОРОСЛИМ

Перевірки складу м’ясної сировини в сосисках жодні контролюючі органи у нас не проводять, тож споживачеві нічого не залишається, як розраховувати на чесність виробника, котрий має відверто зізнаватися в тому, що саме поклав у свій продукт.

У будь-якому разі експерти радять купувати лише сосиски вищого сорту — у сподіванні, що в них немає ММО. Особливу увагу радять звертати на товар дитячої групи, із відповідною назвою — в таких сосисках має бути виключно максимум м’яса й мінімум домішок. До них зазвичай навіть спецій додають мінімальну кількість. Тож саме дитячі сосиски радять купувати до столу навіть дорослим.

ОБИРАЙТЕ ПЕРЕВІРЕНИХ ВИРОБНИКІВ

У сосисках вищого сорту м’ясної сировини має бути сто відсотків, а у продукті першого сорту — сімдесят. Утім, навряд чи ви знайдете таку цілком ідеальну сосиску, адже навіть у якісний товар додають субпродукти і не попереджають про це споживача. Та найгірше, коли традиційну сировину замінюють рослинною, змушуючи нас платити не за м’ясо, а за дешевий сурогат. Щоб хоч якось убезпечитися від фальсифікаторів, варто обирати сосиски відомих і перевірених марок та шукати їх у легальній торговельній мережі. Якісним може бути й товар від невеликих виробників, але знайти його непросто і коштуватиме недешево. Взагалі марно сподіватися, що в дешевій міні-ковбасці буде лише натуральне м’ясо…

Пам’ятайте — що менший термін зберігання продукту, то він натуральніший. М’ясні «довгожителі» мають надмірну кількість консервантів. Більшість сосисок, які бачимо в магазинах, мають термін придатності від 15 до 30 діб. Водночас експерти нагадують, що термін придатності найбільш якісної та найбільш «м’ясної» сосиски в натуральній оболонці, якщо не запакована під вакуумом, обмежується 72 годинами!

Обираючи сосиски за їх складом, пам’ятайте, що всі інгредієнти вказані за таким принципом: що більше котрогось у загальній масі, то ближче він до початку переліку.

Найкращий склад сосиски приблизно такий: м’ясо, сало, цукор, сіль, спеції плюс нітрит натрію (Е 250) у помірній кількості. Останній надає сосискам апетитного рожевого кольору, і краще, якщо цей відтінок буде блідо-рожевим чи навіть сіро-рожевим. Якщо сосиска підозріло яскрава, можливо, в ній забагато нітриту натрію.

Крім того, у складі якісної можуть бути субпродукти, яйця, вершки та сир. Фактично це й усе, що ми б воліли бачити в цій страві. На маркуванні сосисок має бути вказано вичерпний перелік основних і допоміжних інгредієнтів, які входять до їх складу, поживна та енергетична цінність продукту, умови й термін зберігання. Але прочитати всю необхідну інформацію можна лише в тому разі, якщо купуєте товар у заводському пакуванні.

На маркуванні, передусім, має бути зазначено назву харчового продукту та нормативний документ, за яким його виготовлено — ДСТУ (Державний стандарт) або ТУ (технічні умови, себто власна рецептура виробника). Експерти радять обирати товар, виготовлений за Держстандартом. Зважайте на те, чи вказана юридична адреса виробника або його виробничих потужностей — якщо її немає, автору сосисок є що приховувати, тож краще відмовтеся від купівлі такого «шедевру». Не беріть з вітрини продукт, термін придатності якого добігає кінця. За визначеного виробником температурного режиму сосиска ще «проживе» один-два дні, але ви не можете бути впевнені, що в усіх магазинах його суворо дотримуються. Звертайте увагу й на герметичність пакування сосисок: якщо порушена, сосиски можуть бути зіпсовані.

ТЕСТ НА КРОХМАЛЬ І… «ХІМІЮ»

Перевірити їх якість — принаймні частково — можна і в домашніх умовах: наприклад, виявити наявність крохмалю за допомогою простого тесту. Крапніть на зріз сосиски розчин йоду. Якщо поверхня посиніє — знайте, що виробник зекономив на м’ясі й додав крохмалю. Щоб дослідити якість сировини, можна провести ще один експеримент. Для цього треба нарізати міні-ковбаску дрібними кубиками й залити окропом. Якщо вона складається лише з м’ясної сировини і не містить рослинних домішок та утримувачів вологи — кубики осядуть на дно, а не спливуть на поверхню. Виявити «нашпигований» хімією продукт можна і при варінні: натуральна сосиска при приготуванні не буде «роздуватися» у кілька разів, та ще й забарвлювати воду в рожевий колір.

Інна ПОЛЯНСЬКА.

Попередня публікація

Секрети щедрих врожаїв від нашої читачки

Наступна публікація

Східний соус до шашлику від Лілії Ребрик

Схожі публікації

Молоко та молочні продукти на ринках продаватимуть за новими правилами
Між нами, споживачами

Молоко та молочні продукти на ринках продаватимуть за новими правилами

20 Травня, 2025
Дієтична добавка не лікує
Між нами, споживачами

Дієтична добавка не лікує

2 Травня, 2025
Із домашнім улюбленцем до магазину: вхід заборонено?
«Порадниця» довідкова

Із домашнім улюбленцем до магазину: вхід заборонено?

29 Квітня, 2025
Де курити заборонено
Між нами, споживачами

Де курити заборонено

23 Квітня, 2025
Що потрібно знати, купуючи товари у кредит
Між нами, споживачами

Що потрібно знати, купуючи товари у кредит

11 Березня, 2025
Консерви про запас: чим шкідливі прострочені
Між нами, споживачами

Консерви про запас: чим шкідливі прострочені

17 Лютого, 2025
Наступна публікація
Східний соус до шашлику від Лілії Ребрик

Східний соус до шашлику від Лілії Ребрик

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025

Останні публікації

Пристовбурні кола потребують догляду

Пристовбурні кола потребують догляду

6 Червня, 2025
Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

Що робити, коли випадає волосся: радить лікар-дерматолог

6 Червня, 2025
На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

На власну справу мешканцям прифронтових територій виділяють до пів мільйона

6 Червня, 2025
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти