Якщо любите баклажани, але рулетики з усілякими начинками й овочева ікра вам вже встигли набриднути, пропонуємо приготувати відбивні з баклажанів. І на вигляд, і за смаком вони нагадують ніжні курячі відбивні. Якщо баклажани доповнити картопляним пюре або свіжими овочами, улюбленим соусом, кетчупом і зеленню, то вони послужать повноцінною самостійною стравою.
* 2 середні баклажани
* борошно (для обкачування)
* 2 яйця
* панірувальні сухарі (для панірування)
* 2–3 зубчики часнику
* сіль (за смаком)
* чорний мелений перець (за смаком)
* олія (для смаження)
З баклажанів зрізати хвостики і шкірочку. Нарізати довгими пластинами завтовшки приблизно 1 см. Оскільки іноді баклажани трапляються з гірчинкою, то скибочки потрібно вимочити в сольовому розчині (на 1 л води — 1 столова ложка солі) протягом 10–15 хв. Або присипати сіллю і залишити на цей саме час. Коли з м’якоті почне виділятися сік, скибочки промити і просушити на паперовому рушнику. Кожну пластинку баклажана злегка відбити молоточком для м’яса або звичайною качалкою. Потім натерти подрібненим часником. Для панірування в широку тарілку вбити яйця і злегка збовтати з дрібкою солі і перцем. В іншу тарілку насипати панірувальні сухарі (за бажанням, можна додати до них духмяні трави за смаком або трохи паприки, яка додасть красивого кольору). Окремо насипати борошно для обкачування. Кожен шматочок баклажана обкачати в борошні, зайве струсити. Потім занурити в яєчну бовтанку, щоб були повністю покриті. Потім ретельно обкачати кожну скибочку з обох боків в сухарях. Зайве також струсити, щоб при смаженні не горіли. Сковороду з олією добре розігріти. Обсмажити відбивні по 4–5 хв. на середньому вогні з кожного боку до рум’яної скоринки. Зняти зі сковороди і обов’язково викласти на паперовий рушник, оскільки баклажани сильно всотують жир. Соус до них підбирайте за смаком, думаємо, з ними дуже добре смакуватиме сметана або майонез з великою кількістю подрібненої зелені.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.