Із цих красенів наші вправні господині завжди приготують смачні та корисні для здоров’я страви. Гарбуз — безцінний скарб ліків, які застосовують у народній медицині. Цілителі запримітили, що жовтобокі гарбузи добре лікують шлунок, підшлункову залозу, печінку, жовчний міхур; зеленобокі — корисні ниркам, сечовому міхуру.
Як сечогінний засіб дорослі можуть спожити протягом дня 200 г гарбузового насіння.
***
Слід застерегти, що хлопчикам не варто захоплюватися гарбузовим насінням — може негативно вплинути на статевий розвиток!
***
При хронічних закрепах, хворобах серця, що супроводжуються набряками, подагрі, хронічних формах холециститу, коліту на день споживають: 0,5 кг сирого, 1,5 кг вареного гарбуза.
***
Соком м’якуша лікують нирки: пити по 50 мл тричі на день за 30 хв. перед вживанням їжі.
***
Відвар хвостиків гарбуза допоможе і ниркам, і серцю: 2 ст.л. подрібненої сировини на 400 мл окропу. Варити 7—8 хв. Настояти 1 год. під кришкою. Процідити. Пити по 100 мл 4 рази на день через 20 хв. після їди.
***
Свіжий гарбузовий сік дають вагітним при блювоті. Пити малими ковтками. Денна норма — 100—150 мл.
***
При безсонні: випити на ніч 100 мл гарбузового соку з ч.л. меду.
***
При атеросклерозі, хворобах нирок, сечового міхура, печінки, гіпертонії, ожирінні, колітах, порушенні обміну речовин корисна гарбузова каша на пшоні, рисі або манній крупі.
***
Запечений гарбуз — ліки для печінки!
***
Зовнішньо гарбуз використовують при опіках, вуграх, екземах. На уражені ділянки шкіри накладають шматочки або кашку з гарбуза.
Тарас ЛЕХМАН.
м. Червоноград.