Сьогодні починається Масляний тиждень. Зустрічаймо разом це веселе свято! А що ще робити на Масляну, як не пекти млинці? Ніжні тонкі млинчики, ароматна яблучна начинка й легка білкова шапочка – це соложеники, традиційний український десерт. Рецепт зовсім простий, як і набір продуктів. Але завдяки особливій подачі результат вражаючий.
Тісто:
* 230 мл молока
* 100-130 г борошна
* 3 жовтки
* 30 г вершкового масла
* 30 г цукру
* 0,5 чайної ложки солі
* дрібка ваніліну
Начинка:
* 0,5 кг яблук
* 50 г цукру
* 50 г вершкового масла
Білкова маса
* 3 білки
* 50 г цукру
Жовтки збити з цукром, ваніліном і сіллю, додати борошно, молоко й розтоплене не гаряче вершкове масло. За консистенцією тісто виходить трохи густішим, ніж для звичайних млинчиків. Підсмажити млинчики до рум’яної скоринки з обох боків – виходить приблизно 9 штук діаметром 20 см. Яблука порізати дрібними кубиками. У сковороді розтопити масло. Викласти яблука, додати цукор. Тушкувати до розчинення цукру. Викласти начинку на млинчики, кожний згорнути щільним рулетиком. Форму для запікання змастити невеликою кількістю вершкового масла. Щільно викласти млинчики. Для білкової маси збити білки на піну, не припиняючи збивання, всипати цукор. Збити на щільну піну. Розподілити білкову масу зверху млинчиків. Поставити форму в розігріту до 180 градусів духовку на 20-25 хв. Порізати на порційні шматочки, коли соложеники повністю охолонуть.
Порада: цей десерт можна сформувати у вигляді торта. Тобто не згортати рулетики, а змастити млинчики начинкою, після чого покрити заготовку збитими білками й запекти.
Діана ШЕПЕЛЬ.