У травні ще є час посіяти багаторічні овочі - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Дім, сад, город На городі

У травні ще є час посіяти багаторічні овочі

16 Травня, 2025
in На городі
0
У травні ще є час посіяти багаторічні овочі
0
Поділилося
7
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Деякі овочеві культури є багаторічними. Щоправда, переважно це стосується зеленних рослин, які збагатять ваш раціон вітамінною продукцією. Ще маємо час посіяти їх на своїх ділянках, тож розглянемо детальніше.

Артишок іспанський приваблює їстівними квітковими бруньками. Смак артишоку ніжний, з легкою гірчинкою, особливо цінуються його серцевина та м’ясисті основи пелюсток. У нас ця культура поки не дуже популярна, бо вважається радше делікатесною та екзотичною. Однак виростити її нескладно: артишоки люблять сонячні місця та добре дренований ґрунт.

Так само екзотикою залишається поки спаржа — овоч, продуктом котрого є молоді соковиті пагони. Особливо цінними є верхівки пагонів, багаті на вітаміни А, С, В1 В2, Р, Р1, а також на речовину аспарагін, яку використовують як лікарський засіб проти подагри та водянки. Кореневище використовують як сечогінний засіб. Розмножують спаржу з розсади або діленням кореневища.

Ревінь вважають овочем, але в кулінарії частіше використовують як фрукт через кислуваті черешки, з яких готують компоти, квас, киселі, пироги та варення. Багатий на вітаміни С, А, В1, яблучну та інші кислоти, а також мінеральні солі. У догляді невибагливий, віддає перевагу сонячним або злегка затіненим ділянкам із добре дренованим ґрунтом. Вимогливий до вологи, особливо в період формування листя. Вживати ревінь рекомендують з обережністю через вміст оксалатів — солей щавлевої кислоти. Водночас є дослідження, що якщо протушкувати ревінь із молоком, вміст оксалатів знижується до безпечного рівня. До речі, щавлева кислота вступає в реакцію з алюмінієм та іншими металами, тому страви з ревеню не можна готувати в алюмінієвих каструлях. Після того, як викидає суцвіття, вживати його вже небажано, також не використовують у їжу листки — лише черешки.

Багаторічна цибуля: сюди входить кілька видів, які не потрібно висаджувати щороку. Вже рано навесні вони з’являються з-під снігу і дають ранню вітамінну зелень. У догляді невибагливі, добре ростуть на сонячних або злегка затінених ділянках, а на смак зазвичай ніжніші за однорічну цибулю.

Це, зокрема, цибуля-батун, яка утворює жмутки трубчастих листків, які можна зрізати протягом усього сезону. Однак з початком цвітіння перо грубішає. Високоврожайна, дуже швидко розростається, має м’який, свіжий цибулевий смак.

Шніт-цибуля утворює ніжні, тонкі листочки з делікатним цибулевим ароматом. Чудово підходить для салатів і прикрашання страв. У період цвітіння має дуже декоративний вигляд.

Ведмежа цибуля (черемша) рано навесні дає вітамінний урожай з сильним часниковим ароматом. До речі, добре росте у напівтіні.

Цибуля-слизун отримала свою назву через слиз, який виділяє на зламі листя. Має делікатний солодкуватий смак і часниковий аромат.

Хрін звичайний відомий своїм пекучим коренем, який використовують як приправу, та листям, без якого годі уявити соління і консервацію. Хрін дуже живучий і може швидко розростатися, тому йому потрібно відвести окреме місце в саду, а за можливості ще й обмежити.

Топінамбур, також відомий як «земляна груша». Утворює їстівні бульби з солодкуватим горіховим смаком. Рослина висока, невибаглива до ґрунту, але потребує достатньо місця, швидко розростається, і вивести її непросто.

Щавель. Про нього «Порадниця» розповідала зовсім нещодавно, тож не будемо зупинятись докладно. Нагадаємо тільки, що щавель висівають не лише навесні, а й у липні та під зиму. Після того, як викине стрілку, в їжу не вживають.

Шпинат Утеуша, шпинатний щавель — багаторічна невибаглива культура з крупним листям, що нагадує дикорослий щавель, водночас зовсім не містить щавлевої кислоти. До речі, вивів цю культуру український селекціонер Юрій Утеуш. Зелень має приємний, близький до нейтрального смак. Використовують у свіжому вигляді, додають до супів, рагу тощо.

Дворядник тонколистий (дика рукола) подібна до руколи однорічної. Дуже швидко розростається, з часом, ближче до кінця літа, листя грубішає, але цілком придатне в їжу. У мене на ділянці він сам насіюється і росте повсюди, тож періодично доводиться скошувати.

Любисток. Так-так, його теж можна зарахувати до городини. Невибагливий, може рости в напівзатінку. Зелень додають у супи, салати, маринади.

Естрагон, або тархун, надає пікантного присмаку супам, овочам, салатам, консервації та напоям. Листя і молоді пагони естрагону мають пряний аромат. Містить вітаміни А та С, є сильним протицинготним засобом. Розмножується естрагон насінням, поділом куща, живцями. На одному місці може рости 10–15 років.

Людмила РОМАШКО. м. Прилуки Чернігівської обл.

Попередня публікація

Судинна пухлина: чим небезпечні червоні вузлики на шкірі

Наступна публікація

Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

Схожі публікації

Допоможіть розсаді акліматизуватись
На городі

Допоможіть розсаді акліматизуватись

8 Травня, 2025
Про користь прілого сіна
На городі

Про користь прілого сіна

7 Травня, 2025
Навіщо міряти температуру… ґрунту?
На городі

Навіщо міряти температуру… ґрунту?

5 Травня, 2025
Є щавель — буде борщ
На городі

Є щавель — буде борщ

2 Травня, 2025
Помідори висаджують, коли мине загроза заморозків
На городі

Помідори висаджують, коли мине загроза заморозків

1 Травня, 2025
Травень на городі, в саду та квітнику
На городі

Травень на городі, в саду та квітнику

28 Квітня, 2025
Наступна публікація
Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

16 Травня, 2025
У травні ще є час посіяти багаторічні овочі

У травні ще є час посіяти багаторічні овочі

16 Травня, 2025
Судинна пухлина: чим небезпечні червоні вузлики на шкірі

Судинна пухлина: чим небезпечні червоні вузлики на шкірі

16 Травня, 2025
Коли догляд за дитиною зараховують до страхового стажу

Коли догляд за дитиною зараховують до страхового стажу

16 Травня, 2025

Останні публікації

Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

16 Травня, 2025
У травні ще є час посіяти багаторічні овочі

У травні ще є час посіяти багаторічні овочі

16 Травня, 2025
Судинна пухлина: чим небезпечні червоні вузлики на шкірі

Судинна пухлина: чим небезпечні червоні вузлики на шкірі

16 Травня, 2025
Коли догляд за дитиною зараховують до страхового стажу

Коли догляд за дитиною зараховують до страхового стажу

16 Травня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти