Лише подивіться, який ефектний та апетитний виходить зріз у сирно-гарбузової запіканки! А щоб отримати такий чіткий малюнок, достатньо дотримуватись деяких тонкощів при викладанні шарів.
Сирний шар:
- 500 г кисломолочного сиру (будь-якої жирності)
- 2 середні яйця
- 80—100 г цукру
- 1 столова ложка крохмалю
- дрібка ваніліну
- дрібка солі
- молоко (за необхідності)
Гарбузовий шар:
- 500 г гарбузового пюре
- 2 середні яйця
- 50—70 г цукру
- 1 столова ложка крохмалю
- цедра 1 апельсина
Заливка:
- 100 г гарбузового пюре
- 2 середні яйця
- 100 г сметани
- 30 г цукру
Заздалегідь підготувати 600 г (500 г в тісто і 100 г для заливки) гарбузового пюре — запекти або відварити до м’якості. Подрібнити на пюре будь-яким зручним для вас способом.
Для сирного тіста скласти в глибоку миску сир, цукор, сіль, ваніль, вбити яйця і додати крохмаль. Пробити всі інгредієнти занурювальним блендером — буквально за хвилину все перетвориться на гладеньку та однорідну масу. Якщо блендера немає, двічі пропустити сир через м’ясорубку й перемішати все — перша основа для запіканки готова.
Для гарбузового тіста скласти окремо в миску всі інгредієнти: пюре з гарбуза, цукор, яйця, цедру та крохмаль. Пробити все блендером, щоб вийшло гладеньке пюре. Його забарвлення залежатиме від кольору самого гарбуза (в даному разі — мускатний). А консистенція — від густоти гарбузового пюре.
Важливо: щоб вийшов гарний зріз у готової запіканки, обидва види тіста мають бути однакової консистенції. Наприклад, якщо одна буде густіша, вона потоне в більш рідкій і осяде на дно — тоді про смугасту красуню-запіканку годі й мріяти. Відрегулювати густоту сирної основи можна, підливаючи потроху молока, а гарбузової — за рахунок додавання води.
Для випічки можна взяти квадратний посуд (20х20 см) або круглий 20—22 см в діаметрі. Вистелити форму пергаментом. Зібрати сирно-гарбузову запіканку: взяти 1 столову ложку сирного тіста, викласти в центр форми. Далі в центр сирного кола викласти гарбузове тісто.
Так, чергуючи шари, заповнити форму, доки закінчаться суміші. Під своєю вагою заготовка сама розтечеться так, як їй потрібно. Акуратно перенести форму в розігріту до 180 градусів духовку. Готувати 40—45 хв.
Для заливки з’єднати пюре, сметану, цукор та яйця, пробити блендером. Маса виходить рідкою. Можете пропустити цей крок, але в готовому вигляді така заливка дуже ніжна, як суфле. Через 40—45 хв. запіканка має добре схопитися.
Дістати її з духовки. Поступово вилити заливку та відправити страву в духовку ще хвилин на 20—25. Дістати з духовки та дати повністю охолонути. І можна нарізати порційними шматочками. До речі, ріжеться вона як по маслу.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.