Приготовлені за цим рецептом, пончики трохи відрізняються від традиційних, але все одно дуже смачні. До того ж не знадобляться дріжджі і спеціальне пристосування, щоб їх приготувати.
* 450 г сиру (можна магазинний, від 9%)
* 2 яйця
* 100 г цукру
* чверть чайної ложки солі
* дрібка ваніліну (або чайна ложка ванільного цукру)
* чайна ложка соди без гірки (і сік лимона або оцет для гасіння)
* близько 300 г борошна (в тісто)
* борошно (для обвалювання)
* олія (для смаження)
* цукрова пудра (для посипки)
Сир перекрутити на м’ясорубці, щоб вийшла пластична однорідна маса. Додати до нього яйця, сіль, цукор, ванілін. Добре перетерти виделкою. Додати гашену соду, перемішати. Всипати поступово борошно і замісити тісто. За консистенцією виходить, як на сирники або ліниві вареники, трохи липне до рук. Притрусити стіл борошном. Тісто розділити на дві частини і розкачати в джгут. Кожну розділити на 8 частин (всього вийде 16 пончиків). Сформувати з шматочків кульки. Пальцем продавити отвір, присипати борошном. У сковороді добре розігріти олію, викласти порцію пончиків (під час смаження вони виростуть). Обсмажити з обох сторін по 3–4 хв. Готові викладати на паперовий рушник, щоб позбутися зайвого жиру. Коли охолонуть, притрусити цукровою пудрою.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.