Одна з популярних страв корисного харчування з вівсянки, відома під назвою вівсяномлинець, полюбилася великій кількості людей, які дотримуються здорового способу життя і ретельно стежать за своїм харчуванням. Чому вона так популярна? Все просто: рецепт легкий, некалорійний, інгредієнти зазвичай є на кухні. Але найголовніша перевага такого сніданку — в користі.
Всі знають, що добре їсти зранку вівсяну кашу, яка містить «повільні вуглеводи», що насичують наш організм до обіду. Але не всі люблять їсти вівсянку зранку, до того ж вона швидко приїдається. Млинець, приготований на вівсяному борошні, чудово вирішує цю проблему. А якщо додати до цього величезну кількість варіацій начинок, то страва справді перетворюється на ідеальну. Даний рецепт розрахований на 1 порцію.
Млинець:
* 1 яйце
* 20 г вівсянки (2 повні столові ложки)
* 3–4 столові ложки молока
* дрібка солі
* олія (для смаження)
Начинка:
* 30 г твердого сиру
* невеликий помідор (свіжий або солоний огірок)
Пластівці перекрутити на м’ясорубці. Вбити в ємність яйце, влити молоко, додати вівсянку, сіль. Перемішати, дати постояти 5 хв. Злегка змастити сковороду олією. Добре розігріти. Вилити суміш, обсмажити на середньому вогні (3–4 хв.). Перевернути, злегка обсмажити (2 хв.). Викласти на одну половину тертий сир. Зверху помідор або іншу начинку на ваш смак. Накрити другою половинкою, потримати півхвилини на сковороді до розплавлення сиру. Зняти зі сковороди. Подавати гарячим.
Варіанти начинок
Оскільки млинець, приготовлений не на пшеничному, а вівсяному борошні, некалорійний, розрахований для дієтичного харчування, то і начинки готуйте корисні. Для солодкого варіанту можна додати в тісто чайну ложку цукру та ванілін.
СОЛОДКІ
З сиром і яблуками. Для її приготування знадобиться жменю кисломолочного сиру, розім’ятого виделкою з медом, і дрібно нарізані яблука кисло-солодкого сорту. У начинку можна додати дрібку кориці.
Ягідно-сирна. Кисломолочний сир з ягодами подрібнити блендером або товкачем і викласти на готовий млинець. За бажання додати трошки меду.
Бананово-сирна. Підсолоджений розім’ятий сир викласти на млинець. Зверху — нарізані кружечки банана. Смачний і дієтичний сніданок готовий!
Гарбузово-яблучна. Відварити гарбуз з яблуками. Подрібнити фрукти блендером на пюре. За необхідності додати підсолоджувач.
НЕСОЛОДКІ
З грибами та твердим сиром. Кілька печериць дрібно нарізати і обсмажити з подрібненою цибулею. До гарячої начинки додати натертий сир, щоб розплавився. Начинку викласти на одну половину млинця, накрити іншою половиною.
Піца. На одну половину млинчика викласти часточки помідорів, зелень, кілька оливок, тертий твердий сир і обсмажені пластинками печериці, накрити другою половиною. Довести до готовності на сковороді, щоб сир розплавився.
З курячого філе і сиру. Куряче філе натерти спеціями, обсмажити на олії до готовності. Дуже дрібно нарізати. Викласти м’ясо на одну сторону млинчика, натерти сир, накрити другою половиною. Тримати на сковороді до розплавлення сиру.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.