Це десерт української кухні — млинці, в які загортають солодку начинку, вкривають шапочкою зі збитих білків і запікають. У різних регіонах України для начинки використовують мак, кисломолочний сир, варення, вишні. У Полтаві ж соложеники готують з ароматними яблуками. Що й казати — вміють українські господині дивувати!
Млинці:
* 230 мл молока
* 100 г борошна
* 3 жовтки
* 2 столові ложки олії (в тісто)
* столова ложка (з гіркою) цукру
* чверть чайної ложки солі
* дрібка ваніліну
* вершкове масло (для змащення)
Начинка:
* 0,5 кг яблук
* 2 столові ложки цукру
* 50 г вершкового масла
* 0,5 чайної ложки меленої кориці (за бажанням)
Білкова шапочка:
* 3 білки
* 2 столові ложки цукру
* дрібка солі
Відокремити білки від жовтків. Білки поставити в холодильник. Додати до жовтків сіль, цукор і ванілін. Збити все вінчиком, щоб цукор розчинився. Всипати просіяне борошно і влити приблизно половину молока. Збити — це треба для того, щоб не було грудочок. Влити молоко, що залишилося, олію, збити. За консистенцією жовткове тісто виходить трохи густішим. Посмажити тонкі млинчики на змащеній олією сковороді (виходить 9 штук на сковороді діаметром 20 см). Змастити кожен вершковим маслом.
Для начинки яблука натерти на крупній тертушці. На сковороді розтопити вершкове масло. Викласти яблука. Присипати цукром. За бажанням можна додати корицю (якщо яблука дуже ароматні, то не обов’язково). Тримати яблука на середньому вогні близько 5–7 хв., щоб трохи розм’якшилися, але не перетворилися на «кашу». У відповідну форму для запікання (в даному випадку діаметр 20 см) викласти млинець (форму злегка змастити вершковим маслом), на ньому розподілити тонкий шар начинки, накрити другим млинцем. Перешарувати таким чином всі млинці, крім верхнього. Залишається приготувати повітряну шапочку. Білки збити міксером з дрібкою солі, починаючи з низьких оборотів, на м’яку піну і збільшення в об’ємі в два рази. Потім обороти збільшити, поступово всипати цукор (акуратно, щоб не осадити повітряну масу). Збивати в дуже щільну, «стоячу» піну і до розчинення цукру. Робити це можна і ручним вінчиком, але збивати доведеться довше. Викласти білкову шапочку поверх млинчиків, розподіляючи рівним шаром. Поставити форму в заздалегідь прогріту до 180 градусів духовку і готувати 20 хв. Перед подачею і нарізуванням дати трохи охолонути.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.