Ніжне вершкове суфле, легкий бісквіт і тонкий шар шоколаду — це знаменитий торт «Пташине молоко». У давні часи існувала легенда, що прекрасні райські птахи вигодовують пташенят своїм молоком, неперевершеним за смаком.
Пропонуємо класичний рецепт торта, адаптований для домашніх умов приготування.
БІСКВІТ:
5 яєць
склянка цукру
склянка борошна
чайна ложка ванільного цукру
лимонна цедра — за бажанням.
СУФЛЕ:
3 столові ложки желатину
склянка молока
300 г вершкового масла
10 яєць
2 склянки цукру
столова ложка борошна
ванілін на кінчику ножа
ГЛАЗУР:
200 г шоколаду (чорного або молочного — за смаком)
3 столові ложки молока
ПРИГОТУВАННЯ
Форму для випічки вистелити пергаментом. Борошно просіяти двічі. Білки відокремити від жовтків. Це слід робити дуже акуратно, інакше білки не зіб’ються. Миска, у якій будете збивати білки, повинна бути чистою. Жовтки покласти у миску, додати половину цукру і ванільний цукор. Добре розтерти до збільшення об’єму і побіління маси. Розтирати мбжна за допомогою виделки, вінчика чи міксера. Білки помістити у чисту миску і збивати на середній швидкості до утворення щільної пишної піни. Збільшити швидкість до максимальної і, не припиняючи збивання, поступово всипати цукор. Збивати, доки при нахиленні миски білки не виливатимуться. Третину збитих білків додати до жовтків і акуратно перемішати. Всипати у жовткову масу просіяне борошно і добре перемішати. Потім додати решту збитих білків і дуже акуратно, ніби піднімаючи шар за шаром, перемішати тісто. У бісквітне тісто можна додати терту лимонну або апельсинову цедру, просіяне какао, подрібнені горіхи.
Викласти тісто у форму і розрівняти поверхню. Форму слід заповнювати тістом не більш ніж на 2/3 висоти, оскільки при випіканні бісквіт збільшиться в об’ємі приблизно в 1,5 разу.
Випікати у заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці приблизно 30—35 хв. Готовність бісквіта можна перевірити дерев’яною паличкою. Акуратно дістати бісквіт із форми, викласти на решітку і охолодити. Остиглий корж накрити рушником і дати полежати при кімнатній температурі протягом години. Потім розрізати на 2 коржі.
Для суфле відокремити білки від жовтків. Ретельно розтерти жовтки зі склянкою цукру і ваніліном, влити молоко, всипати ложку борошна, розмішати до однорідної консистенції, на водяній бані довести до кипіння, регулярно помішуючи, щоб не утворилися грудочки. Масу остудити до кімнатної температури, додати масло, ретельно збити міксером.
Желатин розвести у 150 г гарячої води і залишити остигати до повного розчинення. Білки збити зі склянкою цукру, влити желатин (він повинен бути кімнатної температури, інакше білки зсядуться).
Змішати масляний крем і білкову масу. У роз’ємну форму покласти один корж, зверху викласти крем і накрити другим коржем. Поставити торт у холодильник приблизно на 2 год. Коли суфле застигне, вийняти торт із форми.
Шоколад розтопити на водяній бані, додавши молоко, остудити до кімнатної температури. Покрити бісквіт шоколадною глазур’ю, розрівняти.
Діана ШЕПЕЛЬ.