«Штрудлі», «троянди», «ліниві вареники» — як тільки не називають цю страву. Але суть не змінюється — це ситний обід для всієї родини, до того ж готується дуже просто. За смаком нічим не поступаються традиційним вареникам, а то навіть кращі, бо вони не варяться, а тушкуються, просочуючись овочевим соком.
ЗАВАРНЕ ТІСТО:
* 330–350 г борошна
* 200 мл окропу
* 2 столові ложки олії
* чайна ложка солі
НАЧИНКА:
* маленька головка білоголової капусти
* середня морквина
* середня цибулина
* неповна чайна ложка солі
* чверть чайної ложки чорного меленого перцю
* олія (для смаження)
ЗАСМАЖКА:
* велика морквина
* велика цибулина
* маленький лавровий листок
* олія
Капусту для начинки тонко нашаткувати. Моркву середньо натерти, цибулю дрібно нарізати. На розігрітій олії обсмажити до золотистого кольору цибулю, викласти на тарілку. Обсмажити до м’якості моркву. Додати цибулю, капусту. Накрити кришкою, тушкувати до м’якості капусти. В кінці посолити, поперчити. Дати охолонути.
Для тіста розчинити в окропі сіль. У глибоку миску просіяти борошно (не все, що залишилося, підсипати при замісі). Влити потроху окріп, замісити м’яке тісто. Коли збереться у грудку, підлити олію (її можна замінити розтопленим вершковим маслом). Вимісити до однорідності — тісто взагалі не липне до рук. Покласти в пакет на 30 хв. за кімнатної температури.
Для засмажки моркву середньо натерти, цибулю дрібно нарізати. На розігрітій олії обсмажити до золотистого кольору цибулю, викласти на тарілку. Обсмажити до м’якості моркву, з’єднати з цибулею.
Тісто розкачати в прямокутник завтовшки, як на вареники. Рівномірно розподілити начинку, не доходячи 2–3 сантиметри до краю. Згорнути рулетом, вільний край защипнути. Нарізати рулет шматочками приблизно по 3 см. У широку сковороду викласти засмажку. На неї — зрізом вниз вареники на деякій відстані один від одного, щоб не торкалися, бо під час приготування вони збільшуються в розмірі. Додати лавровий лист. Налити теплу воду, щоб доходила до половини вареників. Сковороду накрити кришкою. Поставити на вогонь, щойно закипить, готувати 10–12 хв.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.