Що не з’їли, те доїмо, або скільки можна зберігати готові страви - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети Домашній технолог

Що не з’їли, те доїмо, або скільки можна зберігати готові страви

3 Січня, 2019
in Домашній технолог, Кухонні університети
0
0
Поділилося
687
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

«Порадниця» не раз писала, скільки можна зберігати ті чи інші свіжі продукти. Після свят зазвичай лишається чимало готових страв. Господині радіють: кілька днів можна не куховарити. Однак більшість харчів швидко псуються, особливо постоявши кілька годин у теплій кімнаті, хоча на вигляд і смак можуть бути ще непоганими.

Загального правила, як довго можна зберігати готові страви, немає, бо це залежить від багатьох чинників. Зокрема від того, чи свіжими були продукти, в яких умовах готували їжу, скільки вона стояла на столі й за якої температури, зрештою, від холодильника, в якому їх зберігають. Має значення навіть чистота в ньому. До речі, в холодильнику є кілька температурних зон. Найнижчі показники – ближче до задньої стінки, найвищі – біля дверцят та у нижній частині. Стежте, щоб температура у холодильнику була не вища за плюс 4 градуси.

Споживання багатьох страв, що зберігалися 4-6 год. за кімнатної температури, спричиняє ризик отруєння. Небажано, коли гарячі страви, наприклад, супи та борщі, охолоджуються повільно. Слід якомога швидше поставити каструлю на холод – балкон чи у ємкість із холодною водою, а потім – до холодильника. Другі страви та закуски зручно зберігати у харчових контейнерах, у закритих кришками банках. Не залишайте їх у холодильнику відкритими, від цього вони підсихають, а крім того, не захищені від бактерій. Не можна допускати контакту готових страв із сирими м’ясом та рибою. Для зберігання придатні металеві емальовані каструлі та з нержавіючої сталі. Для накривання та упаковки їжі зручно користуватись харчовою плівкою. Залишки ковбаси, сиру та копчень найкраще зберігати в пергаментному папері. Салати у холодильнику тримайте не більш ніж добу. Саме тому, до речі, заправляти їх треба перед подачею, бо, приміром, сметана чи власноруч приготовлений майонез у кімнатних умовах починають швидко псуватися. Тим часом магазинний майонез дає змогу збільшити термін придатності салатів, бо містить консерванти.

Готове м’ясо та м’ясні страви можна зберігати до 48 год. (страви з фаршу – 24 год.), відкриті м’ясні консерви – 72 год., страви з риби – 36 год. Консерви одразу ж після відкривання слід перекласти з банок в інший посуд. Перші й другі страви зберігають у холодильнику до 72 год. Копчену ковбасу – 2-6 днів.

Залишки деяких страв, до речі, можна покласти в морозильник, а за потреби розігріти. Заморожують навіть хлібобулочні вироби, обгорнувши поліетиленом. Розігрівають їх у мікрохвильовій печі або духовці. Але бажано готувати стільки, скільки може з’їсти родина за один раз. Стережіться харчових отруєнь!

Людмила РОМАШКО.

Попередня публікація

Як зустріти Новий рік, щоб він запам’ятався надовго

Наступна публікація

"Порадниця" пише...

Схожі публікації

Буряковий холодник
Кухонні університети

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Бісквіт королеви Вікторії
Кухонні університети

Бісквіт королеви Вікторії

3 Червня, 2025
Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню
Кухонні університети

Шпинатні млинці з кисломолочним сиром і зеленню

2 Червня, 2025
Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка
Кухонні університети

Спаржа під соусом бешамель від Євгена Клопотенка

30 Травня, 2025
Ароматне масло
Кухонні університети

Ароматне масло

29 Травня, 2025
Запіканка «Асорті»
Кухонні університети

Запіканка «Асорті»

28 Травня, 2025
Наступна публікація
“Порадниця” пише…

"Порадниця" пише...

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Буряковий холодник

Буряковий холодник

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Сонечка допоможуть вберегти черешню від попелиці

Сонечка допоможуть вберегти черешню від попелиці

5 Червня, 2025
Андрій Отченаш: “Дякую тим, хто залишає перемогу в серці”

Андрій Отченаш: “Дякую тим, хто залишає перемогу в серці”

5 Червня, 2025
Набутий за кордоном стаж не буде «втрачено»

Набутий за кордоном стаж не буде «втрачено»

5 Червня, 2025

Останні публікації

Буряковий холодник

Буряковий холодник

5 Червня, 2025
Сонечка допоможуть вберегти черешню від попелиці

Сонечка допоможуть вберегти черешню від попелиці

5 Червня, 2025
Андрій Отченаш: “Дякую тим, хто залишає перемогу в серці”

Андрій Отченаш: “Дякую тим, хто залишає перемогу в серці”

5 Червня, 2025
Набутий за кордоном стаж не буде «втрачено»

Набутий за кордоном стаж не буде «втрачено»

5 Червня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти