Нічого складного у вирощуванні пекінки немає, якщо зважати на певні нюанси. Пекінська капуста — культура скоростигла. Одна біда: довго не зберігається.
Вирощувати можна розсадним та безрозсадним способом. Безгорщечкова розсада на відміну від салату приживається погано. Тому її вирощують переважно у горщечках, щоб не пошкодити ніжну кореневу систему. Висівати насіння та висаджувати у відкритий ґрунт розсаду можна в кілька строків (5–8 і навіть більше) з інтервалом 10–15 днів. Основна особливість вирощування — пекінська капуста утворює головки лише в умовах короткого дня. Саме тому багато хто нарікає, що «пекінка», минаючи стадію утворення головки, стрілкується і стає непридатною для споживання. Тому влітку краще її не вирощувати.
Починають «конвеєр» рано, холоду ця культура не боїться. Для осіннього використання насіння пекінської капусти висівають на початку серпня, коли умови для неї найбільш оптимальні — день коротшає, а температура повітря знижується. Хоча є й універсальні сорти. Важливо не висівати там, де доти росли інші представники хрестоцвітих. Хороші попередники — бобові культури, огірки, помідори, цибуля. Завдяки скоростиглості пекінську капусту можна вирощувати повторно після ранньої картоплі, цибулі, кропу на зелень.
Спосіб сівби широкорядний (30–40 см) або стрічковий (40+20, 40+20+20+20 см). Розсаду в рядку висаджують на відстані 15–20 см. Глибина загортання насіння — 1–2 см. До і після сівби ґрунт ущільнюють. Після появи сходів або висадки розсади ведуть боротьбу з хрестоцвітою блішкою. Подальший догляд — як і за салатом. Адже пекінська капуста належить до групи листкових. Підживити посадки можна сечовиною (20 г на 10 л води), курячим послідом (1:20) чи коров’яком (1:10). Після поливу чи дощу грядки розпушують, щоб не утворювалась кірка. Ця культура любить поливи. Спекотного або посушливого літа різко йде у цвіт.
Часто «пекінку» вирощують під плівковими укриттями, де вона раніше проростає і менше уражується хрестоцвітою блішкою. Оскільки це скоростигла культура, хімічні препарати на її посівах краще не застосовувати. Для боротьби зі шкідниками посіви можна обробляти попелом.
Збирати врожай найкраще за прохолодної погоди, щоб мінімізувати в’янення головок.
Лідія ГЕРАЩЕНКО.