Свято Маковія, яке відзначають 14 серпня, зобов’язує приготувати що-небудь смачненьке з маком. Головне — не заощаджуйте на начинці, тоді випічка вийде соковитою й з насиченим смаком.
Тісто:
* 250 г борошна
* 20 г свіжих дріжджів
* жовток
* 30 г цукру
* 125 мл молока
* 40 г вершкового масла
* дрібка солі
* цедра лимона
* жовток і трохи молока для змащування
* цукрова пудра
Начинка макова:
* 110 мл молока
* 100 г маку
* 40 г меду
* столова ложка мелених сухарів
Сирна:
* 20 г вершкового масла
* 65 г цукру
* яйце
* 200 г сиру
* столова ложка крохмалю
Фруктова:
* 150 г сливового повидла
Змішати для опари трохи борошна з цукром, дріжджами й 50 мл теплого молока. Накрити й дати постояти 15 хв., потім додати інші інгредієнти, замісити тісто. Вимішувати протягом 10 хв. Накрити й поставити в тепле місце для підняття. Для начинки молоко з маком і медом довести до кипіння, зняти з плити, накрити кришкою й залишити на півгодини, щоб мак розпарився. Потім додати сухарі, перемішати. Окремо змішати м’яке масло із сиром, цукром, яйцем, додати крохмаль, перемішати. Тісто, що підійшло, обім’яти, розкачати прямокутником товщиною 3 мм і перенести на деко, вистелене пекарським папером. Розподілити повидло, потім мак і сир, згорнути не тугим рулетом. Дати постояти 30–40 хв., потім змастити верх жовтком із молоком і випікати при 180 градусах приблизно 30 хв. до рум’яної скоринки. Охолодити й притрусити цукровою пудрою.
Диана ШЕПЕЛЬ.