Я люблю газету, адже вона не прив’язує тебе до певного часу, як телевізор, або місця, як комп’ютер. Діти давно влаштувалися в столиці, балують нас лише телефонними дзвінками, тому наше дозвілля скрашує «Порадниця». А поки чекаємо з чоловіком улюблену газету я обов’язково печу до сніданку щось смачненьке і заварюю нашу улюблену каву. Запах випічки, тонізуючого напою та свіжої преси – справжня магія нового дня!
Нещодавно випробувала новий рецепт – неймовірно смачне ягідне тістечко! Злегка хрустка основа, ніжний сметанний прошарок, кисленькі ягідки, а зверху все посипане хрусткою крихтою. Рецепт дуже простий і швидкий.
Пісочна основа:
- 200 г борошна
- 100 г холодного вершкового масла
- 100 г цукру
- дрібка солі
- дрібка ваніліну
Сметанний прошарок:
- 1 середнє яйце
- 125 г сметани
- 50 г цукру
- крохмаль (столова ложка без верху)
- дрібка ваніліну
Ягідна начинка:
- 150 г будь-яких ягід
- крохмаль (столова ложка без верху)
Для пісочної основи (крихти) борошно всипати в миску, додати цукор, ванілін і сіль. Усе перемішати. Додати нарізане дрібними кубиками масло. Перетерти спочатку виделкою, щоб усе масло вкрилося борошном, а потім – руками. Робити це треба швидко, щоб масло не почало танути. Повинна вийти масляна крихта.
Відокремити приблизно третину – вона піде на присипку (поки поставити її в холодильник). Частину перекласти у форму (розмір 20х20 см; її треба застелити пергаментом). Розподілити крихту рівним шаром, злегка утрамбувати ложкою. Поставити основу в розігріту до 180 градусів духовку на 15 хв., або до золотистого кольору. Дістати з духовки, дати трохи охолонути. Для сметанного шару яйце перемішати виделкою (недовго) з цукром і ваніллю. Додати сметану, злегка перемішати. Додати крохмаль, перемішати, щоб не було грудочок. Ягоди підійдуть будь-які: свіжі або заморожені (їх розморожувати не треба). Додати до них крохмаль, добре перемішати. Вилити на трохи охолоджену основу крем. Викласти ягоди. Присипати крихтою. Поставити в духовку на 25–30 хв. до рум’яного кольору. Перед нарізуванням випічці треба дати повністю охолонути.
Мирослава ЧУПРИНА. м. Нетішин.