Нещодавно знайшла в холодильнику пакет ряжанки, в якої спливав термін придатності. Вирішила з неї приготувати домашній сир. Результат порадував — готовий продукт вийшов дуже ароматним і в міру розсипчастим.
Із 900 мл ряжанки в мене вийшло близько 220 г пряженого сирка. Якщо брати продукт меншої жирності, сирку буде менше, й навпаки. У мене була ряжанка 4%.
Налила ряжанку в підходящу за об’ємом каструлю. На середньому вогні прогріла, не помішуючи. Важливо, щоб рідина прогрівалася рівномірно по всьому об’єму, інакше знизу все згорнеться швидше. Коли ряжанка стане вже практично гарячою та зверху з’явиться легка пара, важливо не пропустити момент. Не дайте вмісту посуду закипіти — тоді домашній пряжений сир вийде занадто сухим і жорстким.
Нам потрібно, щоб вона згорнулася, перетворившись на дрібні згустки. Вимкнула вогонь, закрила каструлю кришкою та дала постояти хвилин 5. За цей час вміст розшарується. Взяла глибоку ємність, вставила в неї сито, поверх поклала марлю в 4 шари.
Частинами вилила в марлю вміст каструлі. У чашу стікатиме сироватка, а в марлі залишиться домашній сирок. Поступово сирна маса ущільнюватиметься, а майже вся сироватка стече. Коли сироватка перестала литися, а лише капала, зібрала краї марлі разом, скрутила і руками віджала зайву рідину.
Залежно від бажаної консистенції домашній пряжений сир можна зробити як вологим і ніжним, так і доволі сухим і розсипчастим. Дуже смачний, ароматний і корисний домашній пряжений сир із ряжанки можна подати на десерт з ягодами або фруктами.
Оксана ЛУЦЕНКО. м. Ніжин.