Пелюстки із засушеної полуниці — це не просто оригінальні ягідні чипси, які можна давати дітям на перекус, а й прикраса для тортів і десертів, смачна добавка до вівсяної каші. Додайте скибочки до чорного або зеленого чаю (до складу сухого продукту), трохи сушеної м’яти — і вийде новий запашний напій.
Можете взяти будь-яку кількість полуниці. Головне — вона має бути доволі великою (щоб зручно було нарізати) та міцною. Ягоди помити, підсушити, видалити листочки. Важливо не видаляти плодоніжки, доки ягоди не будуть чистими — бо полуниця вбере велику кількість рідини та розкисне. Нарізати скибочками (по 3 мм). Намагайтеся різати так, щоб вони були однакової товщини, тоді й просушаться одночасно. Сушити полуницю в домашніх умовах можна в сушарці або духовці.
В сушарці. Викласти пластинки ягід в один шар на відстані, щоб не злиплися (для 1 кг знадобиться 5 піддонів). Тримати полуничні скибочки в сушарці, доки вони максимально втратять вологу. Тобто сушена полуниця має бути твердою та хрусткою, ламатися. Полуничні чипси будуть готові приблизно за 6 год. безперервної роботи електросушарки на 45—50 градусах.
В духовці. Викласти часточки на деко, застелене пергаментом. Поставити в розігріту до 70 градусів духовку на 1,5 год. За цей час полуниця трохи підсохне, і з неї виділиться сік. Перекласти ягоди на чистий пергамент і просушити ще 1,5—2 год. при 50 градусах.
З 1 кг виходить близько 150 г полуничних чипсів. Зберігайте їх в герметичному посуді або пакеті за кімнатної температури.
Діана ШЕПЕЛЬ.