Бутерброди можуть бути не лише з ковбасою, а й із кисломолочним сиром. Цього разу пікантні, максимально корисні — з польським гжиком. Цікаво? А це лише підсолений кисломолочний сир зі сметаною, зеленою цибулею та редискою — одна з найвідоміших страв у Польщі. Подають на сніданок чи перекус. Здавалося б, знайомі українцям продукти, але щось інше, нове за смаком.
- Пачка кисломолочного сиру (200 г)
- 2—3 столові ложки сметани
- пучечок зеленої цибулі
- 5 середніх редисок
- сіль (за смаком)
- чорний мелений перець (за смаком)
- хліб (для подачі)
Сир розтерти зі сметаною, посоливши та поперчивши за смаком. Якщо сир занадто сухий, сметани може знадобитися трохи більше. Цибулю та редиску дуже дрібно нарізати. Розтерти з сирною масою. Спробуйте на смак — за потреби досоліть. Це основа, але також можна додавати будь-яку зелень, дуже смачно з петрушкою. Шматочки хліба підсушити на сухій сковороді до рум’яної скоринки. Намастити паштет. Можна зверху покласти часточку помідора.
Смак польського гжику можна збагатити вичавленими через прес кількома зубчиками часнику. А також — круто звареними яйцями. На цю порцію достатньо двох. Перш ніж додавати до сирного паштету, їх треба нарізати та розім’яти виделкою.
У Польщі такий сирний паштет також подають із запеченою картоплею. Картоплини добре миють, запікають до готовності. Потім теплими розрізають навпіл, м’якоть розминають виделкою. Фарширують сирним паштетом. Ця легка та освіжаюча літня страва в будь-якому варіанті — смакота!
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.