«Мільфей» у перекладі з французької означає «тисяча листочків», але виготовляють його з кількох (а не тисяч) шарів листкового тіста. Між коржами кладуть крем, фрукти, ягоди, однак начинка може бути й несолодкою. Зазвичай мільфей збирають із 3 шарів тіста, 2 – ягід та 2-3 – крему. По суті, він близький до «Наполеону», але легший та ніжніший. Готують його як у вигляді тістечок, так і великим тортом.
Інгредієнти. 500 г замороженого листкового тіста, 400 г малини (можна інші ягоди).
Крем: 125 г цукру, 500 мл молока, по 20 г крохмалю та борошна, яйце та 2 жовтки, ванілін на кінчику ножа.
Спосіб приготування. Із розкачаного тіста вирізати прямокутники такого розміру, яким буде пиріг. Щоб воно не прилипало до столу, поверхню злегка притрушують борошном. А щоб при випіканні тісто піднімалося рівномірно, ножем або виделкою по всьому периметру роблять проколи. Випікати до готовності при температурі 200 градусів, зазвичай по 5 хв. на один корж.
Для крему яйце, жовтки та цукор збити до утворення білої маси. Додати просіяне борошно та крохмаль. У каструлю з молоком додати ваніль, поставити на вогонь та довести до кипіння. Гаряче молоко тоненькою цівкою влити у яєчно-цукрову масу та перемішати. Потім поставити її на водяну баню і варити до загусання, постійно помішуючи. Крем протерти через сито, щоб не було грудочок. Нижній корж змастити кремом, на нього викласти ягоди, на них знову корж, крем, ягоди. Коржі кладуть обережно, щоб не потовкти ягоди. Верхній шар змащують кремом, притрушують крихтами з бокових обрізків тіста чи прикрашають ягодами.
Завдяки ягодам торт виходить високим, але не важким.
Галина ПОТАПЕЦЬ.