Квашена капуста: медова, гірчична та з хріном - Порадниця
Порадниця
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
  • Головна
  • Культура і життя
    • Порадницька гостина
      • 2004
      • 2005
      • 2006
      • 2007
      • 2008
      • 2009
      • 2010
      • 2011
      • 2012
      • 2013
      • 2014
      • 2015
      • 2016
      • 2017
      • 2018
      • 2019
      • 2020
      • 2021
      • Порадницька гостина. Відеоверсія
    • Новини
    • Виставки
    • Події
    • Постать
    • Традиціі
    • Спорт
    • Подорож з «Порадницею»
    • Рецензії
    • Поради священника
    • Життя як воно є
    • Родина
      • Він і вона
      • Долі людські
      • Батьки і діти
  • Краса та здоров’я
    • Здорові будьмо
    • Перед дзеркалом
    • Косметичний салон
  • Дім, сад, город
    • Затишна оселя
    • Квіти на підвіконні
    • На городі
    • На клумбі
    • У господі
    • Прикрашаємо садибу
    • Рослини-цілителі
    • Урожайний сад
  • Господиням
    • Рецепти страв
    • Домашній технолог
    • Вишивка
    • В’язання
    • Шиття
    • Декор
  • Довідкова
    • Пряма телефонна лінія «Порадниці»
    • Юридична консультація
    • Між нами, споживачами
    • Привітання, оголошення
    • Самотнє серце
  • Передплата
  • Реклама
  • Контакти
No Result
View All Result
Порадниця
No Result
View All Result
Головна Кухонні університети

Квашена капуста: медова, гірчична та з хріном

3 Грудня, 2021
in Кухонні університети, Рецепти страв
0
Квашена капуста: медова, гірчична та з хріном
0
Поділилося
326
Переглянуло
Поділитися у FacebookПоділитися у Twitter

Як говорить народна мудрість, квашену капустку і на стіл поставити не соромно, і з’їдять — не шкода. А ще ця закуска — хороший засіб для підтримки імунітету, що нам зараз і треба!

З ГІРЧИЧКОЮ

Капусту квашу з сухою гірчицею — вона виходить дуже хрумкою, з легким гірчичним ароматом.

На 1 кг капусти беру 20 г солі. Капусту шаткую. Перетираю з сіллю і маленькою натертою морквиною. Дно емальованої каструлі тонко посипаю сухою гірчицею. Накриваю капустяним листям. І ось поверх листя наповнюю каструлю. Не забуваючи щільно утрамбувати шар за шаром. Потім грамів 20—30 сухої гірчиці розводжу теплою кип’яченою водою до стану кашки. І цією сумішшю змащую бавовняну тканину. Протикаю до дна дерев’яною паличкою капусту і накриваю «замазюканою» гірчицею тканиною. Кладу тарілку і гніт. Три дні в теплі кваситься. Треба випускати гази бродіння вранці та ввечері, протикаючи в різних місцях. Все! Через три дні розкладаю капусту по банках — і на балкон. До заморозків. Узимку зберігаю в льосі.

Марія САЛАМАХА. м. Жмеринка.

МЕДОВА

Капуста смачно хрумтить, цупкенька, ледь солодкувата.

На 1 кг капусти беру: 1 чайну ложку меду, 1 столову ложку солі (без гірки), маленьку морквинку (близько 30 г).

Готую в 3-літровій банці, куди вміститься приблизно по 2 кг. Нашатковану капусту і крупно натерту моркву змішую. Посипаю сіллю і мну руками, але без фанатизму — овочі повинні залишитися хрусткими. Щільно трамбую в банку. Вже на цьому етапі капуста має дати багато соку. Банку ставлю в миску, куди стікатиме сік. Затягую банку марлею, залишаю за кімнатної температури на дві доби. Іноді протикаю вміст до дна дерев’яною паличкою. Через вказаний час зливаю розсіл із банки в миску та розчиняю в ньому мед. У цьому випадку на 2 кг капусти — 2 чайні ложки меду. Заливаю розсіл назад у банку. І залишаю доквашуватися ще на добу за кімнатної температури (не забуваючи проколювати 2—3 рази на добу).

Готову капусту зберігаю в холодильнику. Не підходить гречаний мед — беріть липовий, акацієвий чи різнотрав’я.

Адріана ЯРЕМИЧ. м. Ужгород.

ХОРОША ЗАКУСКА — ГОСТРА КАПУСТКА!

На 2 кг капусти беру: по 100 г моркви та кореня хрону, 2 столові ложки солі, 100 г цукру, 1,5 л води, 4 середні лаврові листки, 10 горошин чорного перцю.

Капусту шаткую, хрін і моркву натираю на середній тертушці. Перемішую, додаю лаврові листки та
перець. Кладу в емальовану каструлю. Роблю розсіл із розрахунку: столова ложка солі на 1 л кип’яченої холодної води. Виливаю розсіл у каструлю. Багато води наливати не треба — капуста пустить свій сік.

Каструлю прикриваю кришкою, але не повністю, щоб надходило повітря. Тримаю в кімнаті. Періодично перемішую та проколюю. На другий день розпочнеться процес бродіння. Через три доби капуста вже добре прокисне. Додаю до неї цукор, перемішую і ставлю на холод. Назавтра її можна їсти.

Мирослава ПЕЛЕХ. м. Запоріжжя.

Попередня публікація

Як зберегти капусту до нового врожаю

Наступна публікація

Із 1 грудня підвищено пенсії

Схожі публікації

Печиво «Цитринка»
Кухонні університети

Печиво «Цитринка»

23 Травня, 2025
Піца без дріжджів
Кухонні університети

Піца без дріжджів

22 Травня, 2025
Цілющий салат з кропивою
Кухонні університети

Цілющий салат з кропивою

21 Травня, 2025
Молода капуста, запечена з йогуртовим соусом: рецепт від Євгена Клопотенка
Кухонні університети

Молода капуста, запечена з йогуртовим соусом: рецепт від Євгена Клопотенка

20 Травня, 2025
Голубці: рецепт від Євгена Клопотенка
Кухонні університети

Голубці: рецепт від Євгена Клопотенка

19 Травня, 2025
Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка
Кухонні університети

Молода капуста запечена з йогуртовим соусом за рецептом Євгена Клопотенка

16 Травня, 2025
Наступна публікація
Із 1 грудня підвищено пенсії

Із 1 грудня підвищено пенсії

Залишити відповідь Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Порадниця у Facebook

  • 2.5k Fans
  • Популярне
  • Коментарі
  • Останнє
“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

“Шишки” після уколів: як вирішити проблему

9 Грудня, 2022
Чому лоскоче в горлі?

Чому лоскоче в горлі?

13 Січня, 2020
Як парость виноградної лози, плекайте мову…

Як парость виноградної лози, плекайте мову…

21 Лютого, 2019
Українські цибуляники

Українські цибуляники

28 Червня, 2023
Печиво «Цитринка»

Печиво «Цитринка»

0
Фінік з кісточки

Фінік з кісточки

0
Духовний щит українства

Духовний щит українства

0
Людина, яка була театром

Людина, яка була театром

0
Печиво «Цитринка»

Печиво «Цитринка»

23 Травня, 2025
Чому жовтіє квасоля?

Чому жовтіє квасоля?

23 Травня, 2025
Заклало вуха: коли варто турбуватися

Заклало вуха: коли варто турбуватися

23 Травня, 2025
Як укласти договір про найм житла ВПО

Як укласти договір про найм житла ВПО

23 Травня, 2025

Останні публікації

Печиво «Цитринка»

Печиво «Цитринка»

23 Травня, 2025
Чому жовтіє квасоля?

Чому жовтіє квасоля?

23 Травня, 2025
Заклало вуха: коли варто турбуватися

Заклало вуха: коли варто турбуватися

23 Травня, 2025
Як укласти договір про найм житла ВПО

Як укласти договір про найм житла ВПО

23 Травня, 2025
Порадниця

  • Реклама
  • Контакти
  • Передплата
  • Умови співпраці

No Result
View All Result
  • Головна
  • Порадницька гостина
  • Культура та життя
  • Порадниця юридична
  • Родина
  • Краса та здоров’я
  • Реклама
  • Передплата
  • Контакти