Плескавиця — відома страва балканської кухні. Готують її з двох видів фаршу. Головне, що відрізняє плескавицю від звичайної котлети, — це газована вода, в якій фарш маринується і збагачується вуглекислим газом. Саме завдяки цьому плескавиця виходить дуже соковитою та пишною.
- 300 г фаршу зі свинини
- 300 г фаршу з яловичини
- середня цибулина
- 100 мл газованої води
- 3 середні зубчики часнику
- дрібка сухого базиліку
- чверть чайної ложки сушеної паприки
- 0,5 чайної ложки солі (або за смаком)
- чверть чайної ложки чорного меленого перцю
- олія
З’єднати обидва види фаршу, дрібненько нарізану цибулю, вичавлений часник, спеції. Влити мінеральну воду, перемішати, накрити харчовою плівкою та поставити в холодильник на ніч. Щоб фарш був еластичним, а котлети добре ліпилися, його треба трохи відбити. Для цього потрібно перекласти фарш у цупкий пакет і відбити об стіл кілька разів. Зліпити круглі котлети (трохи більшого розміру, ніж традиційні). Щоб не прилипали, руки трохи змастити олією. Смажити на добре розігрітій пательні до готовності. При смаженні котлети сильно піднімуться.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.