Булочки виходять пухкенькими, м’якими та дуже смачними. Ідеальні для бутербродів із ковбасою або сиром. Хоча можна і просто маслом намастити та вранці з чаєм на сніданок з’їсти.
- 250 мл рідини (навпіл молока та води)
- 450—500 г борошна
- 1 середнє яйце
- 20 г свіжих дріжджів
- 2 столові ложки цукру
- 40 г вершкового масла
- 1 чайна ложка солі
Додатково:
- 1 столова ложка молока
- 1 яйце (для змащування)
- кунжут (для посипки)
З’єднати в мисці тепле молоко з водою. Додати цукор, розкришити дріжджі. Всипати 100 г борошна, перемішати. Поставити опару в тепло на 15—20 хв. до утворення пінної шапочки. Всипати сіль, ввести яйце кімнатної температури. Додати розтоплене вершкове масло, перемішати до однорідного стану. Поступово просіяти борошно, що залишилося.
Замісити спершу ложкою, а потім руками. У результаті має вийти тісто, яке буде добре тримати форму і не липнути до рук. Водночас тісто має бути м’якеньким. Викласти в змащену олією миску й поставити в тепло на 40—60 хв.
За цей час воно має збільшитися вдвічі. Далі тісто злегка обім’яти. Розділити на 8 частин. З кожного шматочка сформувати акуратний колобок. Щоб булочки вийшли однаковими, можете скористатися вагами (кожний шматочок по 107—109 г). Тісто зовсім не липне, тому стіл борошном можна не присипати. Якщо все ж таки липне, то при формуванні булочок краще змастити руки олією. Викласти булочки на застелене пергаментом деко. Прикрити легким рушником. Поставити в тепло на 30 хв. — вони повинні добре піднятися. Для змащування в мисці змішати яйце та молоко. Змастити булочки. Присипати кунжутом.
Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 15—20 хв. Скоринка має вийти золотистою.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.