Оригінальна подача плову, замість тарілки — гарбуз. Його солодкувата м’якоть добре замінює в цьому випадку моркву. Кількість інгредієнтів регулюйте, виходячи із розмірів гарбуза.
- Гарбуз (краще мускатний)
- 1 склянка довгого рису
- 2 склянки води
- 3 зубчики часнику
- середня цибулина
- 200 г печериць
- 1 чайна ложка солі
- 0,5 чайної ложки каррі або куркуми
- чверть чайної ложксвіжомеленого чорного перцю
- 0,5 чайної ложки паприки
- олія
Для приготування краще брати мускатний гарбуз — такий запечеться швидше. Кількість інгредієнтів розрахована на гарбузовий «горщик» діаметром 20 см. Зрізати широку частину. Ложкою вибрати насіння, але м’якоть залишити. Гарбуз загорнути у фольгу та запекти в розігрітій до 200 градусів духовці. На це піде приблизно година або трохи більше. Перевіряйте готовність дерев’яною шпажкою. М’якуш має
зберігати форму, але бути нетвердим.
Для плову на сковороді з олією обсмажити розчавлені часточки часнику до золотавої скоринки. Викласти рис, смажити 2 хв., щоб повністю просочився олією. Додати до рису сіль та всі спеції, перемішати й обсмажити ще пів хвилини. Влити рівно 2 склянки холодної води та довести до кипіння. Готувати на середньому вогні без кришки (!), поки рис вбере всю рідину. У середньому процес займає 15 хв. Зменшити вогонь до мінімуму, накрити сковороду кришкою і готувати 20 хв. Перемішувати не потрібно!
Зняти сковороду з вогню та залишити під кришкою ще на 10 хв., щоб рис розпарився. Виходить ідеально розсипчастий рис, смажений на сковороді. У цей час обсмажити в олії подрібнену цибулину до золотавості. Додати дрібно нарізані гриби. Смажити до випаровування вологи. Посолити, поперчити за смаком. Змішати з рисом.
Готовий гарбуз дістати з духовки. Ложкою обережно вибрати м’якоть, залишивши трохи на стінках. М’якоть нарізати крупними кубиками й акуратно перемішати з рисом. Наповнити гарбузовий горщик пловом і відразу ж подавати. За бажання притрусити зеленню.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.