Рецепт апетитної свинячої лопатки, запеченої в духовці. Ця холодна закуска хороша не тільки як м’ясна нарізка, але й для бутербродів.
- 1 кг свинячої лопатки
Розсіл:
- 1,5 л води
- 2 столові ложки солі
- 1 столова ложка приправи (для шашлику, м’яса)
- 2 лаврові листки
- 5 горошин духмяного перцю
- 1 чайна ложка коріандру
- 1 чайна ложка насіння гірчиці
Ароматна намазка:
- 1 головка часнику
- 1 столова ложка приправи (для шашлику, м’яса)
Колір:
- 1 столова ложка паприки
- 1 чайна ложка рідкого меду
Особливість приготування полягає у витримуванні м’яса в ароматному розсолі, потім запіканні у фользі, наданні гарного кольору та охолодженні.
У каструлю налити воду, додати прянощі для розсолу. Поставити на вогонь і довести до кипіння. Кип’ятити буквально 2 хв., після чого дати розсолу повністю охолонути до кімнатної температури. Закласти в розсіл лопатку. Рідина має повністю її вкривати. Поставити каструлю в холодильник на 6—8 год. або на ніч. За цей час лопатка просолиться та просочиться ароматами. Дістати м’ясо з розсолу та обсушити паперовим рушником.
Для обмащування часник пропустити через часничницю, розтерти виделкою з приправою. Втерти ароматну добавку в м’ясо. Підготовлену лопатку загорнути в 2 шари фольги. Відправити запікатися в заздалегідь прогріту до 180 градусів духовку приблизно на 1 год. Час приготування залежить від ваги лопатки. Орієнтуйтеся так: на 1 кг продукту потрібна 1 год., на 1,5 кг — 1,5 год. тощо. Коли мине зазначений час, розгорнути фольгу.
Лопатка вже готова, але її потрібно зробити ще й красивою. Для цього в невеликій мисочці змішати паприку та мед. Щоб суміш рівномірно лягала, розведіть намазку соком, що виділився з м’яса. За допомогою пензлика нанести ароматну суміш на запечене м’ясо з усіх боків. Відправити знову в духовку. Готувати ще хвилин 10—15 з одного боку, перевернути й запекти інший бік. Дати повністю охолонути, після чого загорнути у фольгу й відправити в холодильник години на 3—4.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.