Напевно у багатьох дитинство і молодість асоціюються з цією смачною випічкою. Хто не їв бублик з маком, запиваючи його молоком? Але такі можна приготувати і самим, до того ж зараз у продажу їх рідко коли зустрінеш.
Роблять бублики в два етапи: спочатку вироби обварюють в окропі, а потім запікають. Навіщо потрібна така дія, як обварювання? Потрібне воно для того, щоб призупинити підйом тіста при випіканні — форма бублика зберігається, а не перетворюється на звичну пишну випічку. При цьому всередині вони виходять м’якими і повітряними, а скоринка залишається хрусткою. Ще одна особливість приготування — тісто для бубликів має бути доволі крутим, щоб випічка добре тримала форму.
Тісто:
* 400–450 г борошна
* 18 г свіжих дріжджів
* 200 мл молока
* 35 г вершкового масла
* 50 г цукру
* дрібка солі
* дрібка ваніліну
Сироп для обварювання:
* 1,5 л води
* 50 г цукру
Для верху:
* невелике яйце
* мак
Молоко підігріти, щоб було теплим (замість нього можна взяти воду). Розвести дріжджі. Якщо використовуєте сухі, то їх знадобиться 6 г, всипте їх відразу в борошно. Додати цукор, сіль (трохи менше чверті чайної ложки) і ванілін, розмішати до розчинення. Всипати поступово борошно, вимісити, щоб добре зволожилося, і тісто зібралося в ком. Потім додати розм’якшене масло (можна замінити олією) і вмішати його добре в тісто. Воно виходить доволі щільним і не липне до рук. Розділити тісто на шість частин і кожну підкачати в рівний колобок. Поставити в тепле місце для підйому на 30 хв. Коли колобки підійдуть, на кожному зробити пальцем отвір і сформувати руками бублики бажаного діаметру. Заготовки прикрити рушником і залишити на 1–1,5 год. в теплому місці для підйому.
Для сиропу з’єднати воду і цукор, довести до кипіння. Вода повинна кипіти на повільному вогні. Опускати кожен бублик окремо на 10 сек. і потім викладати на тарілку. Коли трохи охолонуть, акуратно перекласти на деко, застелене пергаментом. Змастити кожен збитим яйцем, притрусити маком. Поставити в розігріту до 210–220 градусів духовку, випікати 15–17 хв.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.