Із настанням зими з’являється час, щоб упорядкувати зібране влітку насіння та подбати про його збереження.
Якщо помічаєте, що воно подекуди злиплося, засипте його на третину в щільний тканинний мішечок і злегка перетріть, перекочуючи пальцями. Якщо насіння дрібне, відкиньте на сито, щоб прибрати залишки сміття та пилу. Готове складіть у паперові пакетики та підпишіть, вказуючи рослину, сорт і рік збору. Зберігайте пакетики в скляних банках із кришками, що закручуються, щоб було простіше підтримувати постійну вологість.
Досвідчені господарі зазначають, що в насіння рослин ранніх сортів схожість погіршується швидше, ніж у пізніх. Тому не зберігайте його понад 2 роки. Насіння, заготовлене в сухе спекотне літо, навпаки, може зберігатися і 5 років — схожість залишається високою.
ДЕ ЗБЕРІГАТИ
Головний ворог насіння — тепле вологе повітря. При неправильному зберіганні воно може втратити схожість за кілька тижнів.
Тому категорично не можна тримати:
* у льоху (там холодно та сиро);
* на балконі (занадто різкі перепади температури можуть виникнути навіть на заскленій лоджії);
* на кухні (буває спекотно та волого);
* на дверцятах холодильника (при кожному відкриванні насіння контактує з теплим повітрям, і на ньому конденсується волога).
Підходить для цього:
* нижній відсік холодильника;
* жилі кімнати або передпокій.
Овочеві культури | Термін зберігання насіння |
Пастернак, селера, цибуля ріпчаста | 1–2 роки |
Цибуля-порей, любисток, петрушка, кріп, шпинат, щавель | 2–3 роки |
Морква, перець, салат | 3–4 роки |
Баклажан, кольрабі, ріпа, буряк, цвітна капуста | 3–5 років |
Капуста білокачанна, броколі, редис, редька, томат, гарбуз | 4–5 років |
Горох | 4–6 років |
Кукурудза, боби, квасоля | 5–7 років |
Диня, кабачок, огірок, патисон | 6–8 років |
Підготував Руслан ВЛАСЕНКО.