Час чаювати настає, коли зігрітися самим сонцем вже не виходить. Що додати в напій, щоб був смачним, ароматним та корисним? Звісно ж, природні компоненти!
Основа чайної суміші може бути різною
Чорний і зелений чай. Трави з нейтральним смаком — іван-чай, листя малини, кропиви, суниці, мати-й-мачухи.
Гарний колір настою додасть
Малина, чорниця (взимку сушена чи заморожена), обліпиха та каркаде.
Створюємо смак
Солодкий: свіжі яблуко або груша, виноград, сухофрукти, стевія та солодка.
Гіркий: горобина, калина.
Кислий: каркаде, журавлина, барбарис, лимон.
Пекучий: імбир, шматочки свіжого гострого перцю.
Терпкий: чорноплідна горобина.
Додамо аромат
Ароматні сушені ягоди та плоди: яблука та груші літніх сортів, суниця, малина. Лимон, апельсин, імбир.
Трави: чебрець, материнка, м’ята, лаванда.
Прянощі: духмяний перець, кориця, аніс, лавровий лист.
При цьому варто розуміти, що прянощі та сухофрукти краще поєднуються з чорним чаєм, а трави та квіти — із зеленим.
Мед — універсальна добавка до будь-яких чаїв, яка дарує і насолоду, й аромат.
І останнє: не потрібно захоплюватися надмірною різноманітністю — нехай трав і прянощів буде небагато, зате всі вони поєднуватимуться між собою.
Аніс (продається у відділах спецій) не просто надає чудового аромату напою, а й допомагає при застудах.
Якщо виникло неприємне шорстке відчуття в горлі, або мучить кашель — випийте анісовий чай (чайна ложка насіння анісу на чашку), і одужаєте набагато швидше.
Євдокія ФЕСЕНКО, травниця.