Карась дуже смачна риба, але багато хто її не їсть, бо не вміє готувати. «Шинківка» допоможе позбутися дрібних кісточок у будь-якої кістлявої риби. Але не великої, а середнього і дрібного розміру, «з долоню». А щоб було ще смачніше, карасі нафаршируємо.
- 4–5 карасів (з долоньку)
- сметана (для обмащування)
- склянка вареного рису
- невелике яйце
- невелика цибулина
- борошно
- олія
- сіль (за смаком)
- чорний мелений перець (за смаком)
Щоб легше було чистити рибу, налити в каструлю холодну воду, опустити карася і під водою не ножем, а ложкою (тримати її під кутом) вичистити луску — так вона не буде розлітатися. Випатрати, якщо є ікра, відкласти в тарілку. Голову не відрізати. Щоб позбутися дрібних кісток, рибу викласти на дошку і гострим ножем «нашинкувати» (ще називають «карбувати»): зробити з обох сторін уздовж хребта максимально дрібні надрізи «гармошкою». Надрізи робити буквально 1–2 мм один від одного. Маленькі кісточки таким чином подрібнюються і добре потім просмажуються. Рибу підсолити, втираючи сіль у прорізі. Обмастити кожного карася сметаною (або майонезом). Поєднати рис з ікрою (якщо є), яйцем і дрібно порізаною цибулиною. Посолити і поперчити. Ложкою наповнити брюшко щедро начинкою. Сковороду з олією добре розігріти. Рибу обваляти в борошні. Викласти на сковороду. З одного боку смажити на сильному вогні до шкірочки, кришкою не накривати. Потім перевернути, накрити кришкою і смажити на слабкому вогні до рум’яності. Хрусткі карасі готові!
У сковороді залишилося дуже ароматна олія — вона ввібрала сметану, риб’ячий жир. Буде дуже смачно, якщо посмажите в ній картоплю на гарнір до рибки.