Напевно в холодильнику у господинь все ще залишилися запаси минулорічних ягід: вишні, полуниці, малини, смородини. Але скоро почнеться новий урожай, що приготувати зі старого? Заморожені ягоди знайдуть вдале застосування в дуже корисних желейних цукерках-мармеладках. Вони виходять м’якими і пружними. До того ж можна експериментувати і готувати з різними видами ягід, навіть з пюре гарбуза.
* 500 г полуниці (або інших ягід)
* 150 г цукру
* столова ложка соку лимона
* 40 г швидкорозчинного желатину
Ягоди розморозити. Подрібнити до однорідності (найзручніше блендером). Можна пропустити масу через сито. Всипати цукор. Якщо ягоди кислі, можна всипати більше або менше, на ваш смак. Влити сік лимона. Додати до ягідної масі желатин. Все ретельно розмішати, щоб не було грудочок желатину. Перелити в каструлю. Поставити на водяну баню, помішуючи. Готувати до розчинення желатину і цукру (приблизно 10–15 хв.). Але не перетримайте, бо желатин втратить свої желюючі властивості. Зняти з вогню, дати охолонути до теплого стану. Збити все добре міксером до легкої повітряної маси. Форму застелити харчовою плівкою. Викласти ягідну масу. Поставити в холодильник приблизно на 2 год.
Скільки грамів желатину в ложках
5 г — 1 чайна ложка
15 г — 1 столова ложка
Діана ШЕПЕЛЬ.