Рецепт цього домашнього пшенично-житнього хліба нескладний, та й продукти цілком доступні. В результаті виходить ароматний, доволі солідного розміру буханець з ніжним м’якушем і тонкою хрусткою скоринкою. Натуральний мед замінювати цукром не радимо, бо тоді хлібець не буде таким запашним.
- 200 г житнього борошна
- 200 г пшеничного борошна
- 220 мл води (молока або сироватки)
- 12 г свіжих дріжджів
- 20 г меду
- 1 чайна ложка солі
- 30 г олії
У теплу воду розкришити дріжджі. Додати мед і добре розмішати. Завдяки меду хліб дуже довго залишатиметься свіжим. Мед — це натуральний консервант, тому покращує структуру та смак хліба. Підсипати 50 г борошна і поставити в тепло на 15 хв. до утворення пінної шапочки. Додати сіль. Влити олію без запаху (або можна використовувати розтоплене вершкове масло). Всипати все житнє борошно і добре перемішати. Додати пшеничне борошно (його може знадобитися більше або менше).
Замісити тісто — воно має зібратися в грудочку і не розповзатися по мисці. Таке тісто довго вимішувати необов’язково. За бажанням до тіста можна додати трохи насіння льону або соняшника. Вимісити до однорідності — тісто має бути м’яким і трохи липким. Злегка округлити, перекласти в змащену олією миску. Прикрити легким рушником, поставити в тепло до збільшення в об’ємі вдвічі. На це знадобиться близько 1 год. Тісто, що піднялося, перекласти на стіл і розтягнути в прямокутник руками по довжині форми (25х11 см).
Згорнути в щільний рулет. Перевернути швом донизу й перекласти у форму, застелену пергаментом. Тісто виходить ніжним, тому йому потрібна прямокутна або кругла форма. Просто на деку хліб розповзеться і не буде таким високим і пишним. За бажанням буханець можна злегка присипати борошном і зробити надрізи лезом. Прикрити рушником і залишити на вистоювання в теплі на 30 хв. Поставити в розігріту до 180 градусів духовку.
Випікати приблизно 25—30 хв. Готовність можна перевірити сухою дерев’яною паличкою — вона повинна виходити абсолютно сухою. Ароматний, легкий, дуже смачний, а завдяки житньому борошну — ще й корисний хліб. З кавою, молоком або просто так — насолоджуйтесь!
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.