Кисло-солодка м’якоть запеченого яблука, доповнена солодкою сирною начинкою з ароматом кориці, — смачно та корисно! Готувати швидко і просто, аромати ширяться кухнею запаморочливі.
* 5–6 середніх яблук
* 200 г кисломолочного сиру
* 1 жовток
* 2 столові ложки цукру
* 0,5 чайної ложки ванільного цукру
* 50 г родзинок (за бажанням)
* 0,5 чайної ложки кориці (за бажанням)
Краще, якщо яблука будуть середнього розміру. Маленькі незручно фарширувати, а занадто великі довго пропікаються. Обирайте щільні кисло-солодкі плоди, занадто м’які сорти брати не радимо — вони не дуже добре тримають форму. Сир бажано брати однорідний, зернистий протріть через сито або збийте блендером. Якщо будете додавати в начинку родзинки, то цукор можна не всипати, можливо, вам буде достатньо солодкості родзинок. Замість цукру можна підсолодити сир медом, або ж полити ним вже запечені яблучка. А корицю радимо обов’язково додати, адже ця пряність — найкраща супутниця яблук.
До сиру додати жовток, ванільний цукор, корицю, промиті й просушені родзинки, цукор або мед. Добре вимісити начинку. Вимиті і висушені яблука поставити хвостиком догори. Гострим ножем або овочечисткою зробити по колу надріз, не дорізаючи до кінця. Дно має залишитися цілим. Вийняти серцевину — зручно це робити чайною ложкою. Розкласти сир по яблуках, утрамбувавши його ложечкою і заповнюючи до країв. Зручно викласти сирну начинку в молочний пакет, зрізати кінчик і вичавлювати сир через нього. Яблука поставити в форму. Щоб не луснули в процесі випікання — наколоти їх кілька разів виделкою. Запікати в розігрітій до 200 градусів духовці 25–30 хв. Якщо начинка почне підгоряти, а яблука будуть ще не готові, накрити зверху фольгою. Дати їм трохи охолонути і можна пригощатися!
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.