Щоб заготовки були не лише корисними, а й смачними, без гіркоти, збирайте ягоди після того, як прихопить морозцем. Смак від цього стає солодшим.
«СИРЕ» ВАРЕННЯ
- 250 г ягід калини
- 250 г цукру
Товкачиком розім’яти ягоди на пюре. Можна протерти через друшляк або залишити з кісточками. Додати в пюре 2/3 цукру. Перемішати до розчинення. Перекласти у стерилізовані банки, заповнюючи не повністю. Цукор, що залишився, засипати в банки до верху. Закрити кришками.
ВАРЕННЯ БЕЗ КІСТОЧОК
- 1,5 кг ягід калини
- 1,5 кг цукру
- 0,5 л води
Ягоди викласти у друшляк, обдати окропом, щоб розм’якшилися. Протерти, відокремивши шкірку і кісточки. До пюре додати цукор, воду і варити на слабкому вогні від часу закипання 10 хв. Зняти з вогню, дати охолонути і повторити процедуру ще раз: знову проварити 10 хв., дати охолонути. Потім знову поставити на слабкий вогонь, довести до кипіння, розкласти по чистих стерилізованих банках і закрити кришками під ключ.
ПОВИДЛО З КАЛИНИ Й ЯБЛУК
- 1 кг ягід калини
- 2,5 кг яблук (будь-яких)
- 2,5 кг цукру
- 250 мл води
З калини вичавити сік. У яблук видалити середину, очистити від шкірки і нарізати шматочками. Яблука змішати з цукром, додати воду і проварити до розчинення цукру. До яблук додати сік калини, довести до кипіння і варити 30 хв. на слабкому вогні, часто помішуючи і знімаючи піну. Готове варення гарячим розлити по стерилізованих банках, закрити під ключ і зберігати у прохолодному місці.
ПОРАДА: сік у процесі подрібнення ягід доволі сильно «стріляє», тож краще накрити миску поліетиленовим пакетом або харчовою плівкою, зробити отвір і через нього чавити ягоди.
Діана ШЕПЕЛЬ.