Домашній плавлений сир дуже смачний, а головне — натуральний. В основі — домашній кисломолочний сир, який плавиться завдяки додавання соди (в готовому вигляді вона не відчувається). Виходить гладенької, тягучої консистенції, з насиченим смаком. До закуски можна додати гриби.
* 500 г жирного домашнього сиру
* 100 г вершкового масла (від 80%)
* 1 яйце
* чайна ложка солі
* чайна ложка соди
Добавки:
* 400 г печериць
* олія (для смаження)
Спочатку підготувати гриби: нарізати дуже маленькими кубиками, обсмажити на невеликій кількості розігрітої олії до повного випаровування вологи. Дати охолонути.
Головна умова, щоб сир вийшов плавленим, — використання якісного кисломолочного домашнього сиру. З магазинного такого не вийде. Заздалегідь дістати масло з холодильника, щоб було м’яким. У каструльці з’єднати сир, яйце, сіль, соду і масло. Все ретельно перемішати, збити занурювальним блендером, щоб не було грудочок. Якщо його немає, можна використовувати товкачик для картоплі, яким добре розім’яти все в однорідну масу, розбивши грудочки сиру. Плавити сир будемо на водяній бані. Це означає, що потрібна ще одна каструля, в якій треба скип’ятити трохи води, в неї поставити каструльку з сирною масою. Це необхідно, щоб сир в процесі нагрівання не пригорів. Готувати на водяній близько 10 хв., постійно помішуючи. Сирна суміш поступово ставатиме більш рідкою, а крупинки сиру розчинятимуться. В результаті вийде цілком однорідна гладенька маса, яка за густотою нагадує жирні вершки. Зняти суміш з водяної бані і дати трохи охолонути, помішуючи час від часу, щоб не утворилася щільна плівка на поверхні. Додати гриби, добре перемішати. Перелити у відповідну ємність, накрити кришкою або плівкою, щоб не завітрювався. Зберігати в холодильнику його можна 3–4 дні.
До речі, плавлений сир з грибами в гарячому вигляді можна використовувати і як соус до макаронів — це дуже смачно! Радуйте свою сім’ю натуральними продуктами.
Готувала Діана ШЕПЕЛЬ.